Suroviny
- olivový olej 5 lžic
- cibule 2 ks (cca 100 g)
- mrkev 5 ks (cca 300 g)
- celer 1 ks (cca 200 g)
- červená čočka 100 g
- rajský protlak 100 g + 500 ml (nebo 500 ml passaty)
- bobkový list 3 ks
- nové koření 5–10 kuliček
- pepř celý 5–10 kuliček
- mletá skořice 1 lžička
- sůl 1–2 lžičky
- sirup (rýžový nebo pšeničný) 2 lžičky
- pepř
- polenta 250 g
Nejjednodušší je přidat ji k základu zeleninové polévky jako zavářku. Červená čočka je uvařená během 15 minut, rozpadá se na kaši, a tím polévku skvěle zahustí. Díky přidané čočce máte plnohodnotnou večeři s rostlinnými bílkovinami a dostatkem vlákniny. Červená čočka navíc obsahuje vitaminy skupiny B a kyselinu listovou. Kromě polévek a pomazánek se z ní dělají tradiční indické dály, luštěninové kořeněné kaše.
Postup přípravy
- Čočku promyjte a nechte okapat na cedníku.
- Cibuli, mrkev a celer nakrájejte na větší kusy, cibuli na měsíčky, mrkev a celer na špalíčky nebo šikmé plátky a vše orestujte na oleji.
- Přidejte čočku a koření a společně opékejte pár minut dozlatova. Zalijte protlakem s vodou nebo passatou a vařte pod pokličkou za občasného míchání cca 20–25 minut.
- Dochuťte dle potřeby a podávejte samotné, s chlebem, těstovinami, obilnými plackami nebo polentou.
- Polentu uvařte z 250 g instantní bio kukuřičné polenty a 1 litru vody.