návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Červená čočka se zeleninou v rajské omáčce

4–5 porce
do 1 hodiny
Červená čočka se zeleninou v rajské omáčce
Autor: Nová biokuchařka Hanky Zemanové Červená čočka se zeleninou v rajské omáčce
Loupaná červená čočka je nejlépe stravitelná luštěnina a není nutné ji předem máčet. Je to ideální potravina, kterou můžete ozdravit jídelníček a jednou či dvakrát týdně ji použít.
Reklama

Nejjednodušší je přidat ji k základu zeleninové polévky jako zavářku. Červená čočka je uvařená během 15 minut, rozpadá se na kaši, a tím polévku skvěle zahustí. Díky přidané čočce máte plnohodnotnou večeři s rostlinnými bílkovinami a dostatkem vlákniny. Červená čočka navíc obsahuje vitaminy skupiny B a kyselinu listovou. Kromě polévek a pomazánek se z ní dělají tradiční indické dály, luštěninové kořeněné kaše.

Suroviny (4–5 porce)

Reklama

Postup

  1. Čočku promyjte a nechte okapat na cedníku.
  2. Cibuli, mrkev a celer nakrájejte na větší kusy, cibuli na měsíčky, mrkev a celer na špalíčky nebo šikmé plátky a vše orestujte na oleji.
  3. Přidejte čočku a koření a společně opékejte pár minut dozlatova. Zalijte protlakem s vodou nebo passatou a vařte pod pokličkou za občasného míchání cca 20–25 minut.
  4. Dochuťte dle potřeby a podávejte samotné, s chlebem, těstovinami, obilnými plackami nebo polentou.
  5. Polentu uvařte z 250 g instantní bio kukuřičné polenty a 1 litru vody.
Reklama

Červená čočka se zeleninou v rajské omáčce 2 Foto: Červená čočka se zeleninou v rajské omáčce; foto: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

NOVÁ BIOKUCHAŘKA HANKY ZEMANOVÉ

Nová biokuchařka Hanky Zemanové Foto:

První vydání Biokuchařky v roce 2005 působilo jako zjevení. Hanka Zemanová v ní používala spoustu zeleniny a relativně neznámých surovin, představovala biopokrmy a převážně bezmasá jídla. Poté napsala další velmi úspěšnou knihu Bioabecedář Hanky Zemanové, ve kterém filozofii bio vysvětlila pěkně zeširoka i do hloubky.

Po deseti letech přichází na trh s novou Biokuchařkou, kterou kompletně přepracovala. Obsahuje aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství. Přináší inspiraci na zdravý život pro každý den. Prozradí vám, kam se za tu dobu ve výživě sama posunula a co doma ráda vaří. S pomocí odborníků hodnotí objektivně nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepkovou stravu, superpotraviny apod.) a poradí, jak se v nich vyznat a jak si udělat vlastní názor. Nezapomíná ani na zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. A protože dává přednost vegetariánským pokrmům, k tvorbě masových receptů přizvala vynikajícího šéfkuchaře Davida Šaška, člena Aliance výživových poradců.

Výsledkem je krásná kniha s 80 novými recepty a působivými fotografiemi.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz

Související témata: Hlavní jídla
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama