Suroviny
- máslo 50 g
- hladká mouka 50 g
- brambory 200 g
- kopr 100 g
- nové koření 10 g
- pepř celý 1 g
- bobkový list 1 g
- mléko 500 ml
- smetana 100 ml
- cukr 50 g
- ocet 50 cl
- žampiony 100 g
- křepelčí vejce 5
- sůl 10 g
Postup přípravy
- Z másla a hladké mouky připravíme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme studeným mlékem, uvedeme do varu a přilijeme vývar z kopru a koření (bobkový list, nové koření, celý pepř) a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně 20 minut.
- Nakonec do polévky přilijeme smetanu a podle potřeby dochutíme solí, octem a cukrem. Zvlášť si uvaříme oloupané, na kostičky nakrájené brambory a orestujeme na pánvi na plátky nakrájené žampiony.
Zastřené vejce
- Do mírně osolené a okyselené vařící vody opatrně vyklepneme syrové křepelčí vejce a mírným varem je částečně uvaříme (žloutek má zůstat tekutý).
- Vejce, brambory a žampiony vkládáme do polévky až při servírování. Polévku můžeme dozdobit čerstvým koprem.
Autor receptu: Adam Nosál