Suroviny
- cibule
- brambory 2
- mražený hrášek 500 g
- zeleninový vývar 1 l
- sójová smetana 200 ml
- máta 1 hrst
- olivový olej 2 PL
- sůl
- pepř
- dýňová semínka (nebo slunečnicová a konopná)
Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Připravíme hrst máty a lístky omyjeme a osušíme. Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej. Přidáme nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.
- Přisypeme brambory, promícháme a restujeme další 2 minuty. Přilijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Necháme vařit na mírném plamení přibližně 10–15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Přidáme mražený hrášek a vaříme dalších 5 minut, aby si hrášek zachoval svěží barvu a chuť.
- Sundáme hrnec z plotny a necháme polévku mírně zchladnout. Přidáme lístky máty a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do hladkého krému. Vmícháme sójovou smetanu a dochutíme solí a pepřem.
- Pokud je polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody nebo vývaru. Polévku nalijeme do misek. Posypeme vybranými semínky (dýňovými, slunečnicovými nebo konopnými) a můžeme přidat ještě pár lístků máty na ozdobu. Podáváme teplé, případně s křupavým pečivem.
Autor receptu: Zdeňka Hrdá
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!