Suroviny
- italské biscotti savoiardi (nebo cukrářské piškoty) 300 g
- mascarpone 500 g
- vejce 5-6
- cukr 80 g
- espresso 3 porce
- kakaový prášek
Postup
- Vybereme správnou nádobu tak, aby byla dostatečně vysoká, ale ne příliš velká, pokud chceme 3 vrstvy. Vejce včas vytáhneme z lednice, lépe se našlehají, když jsou pokojové teploty. Oddělíme bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s cukrem. Pak opatrně vmícháme mascarpone. Pozor, nesmí se přešlehat, jinak hmota zřídne. Ušleháme sníh do hladka. Do směsi lehce vmícháme ušlehaný sníh, ideálně širokou dřevěnou vařečkou, a to jemnými pohyby, aby hmota zůstala nadýchaná.
- Kávu uvaříme s předstihem, ať stihne vychladnout. Namáčíme do ní cukrářské piškoty z obou stran, pozor, každé piškoty jsou jinak savé a musí být nasáklé tak akorát, jinak hrozí, že budou suché nebo naopak příliš promáčené. Skládáme je do připravené nádoby, a jakmile máme jednu vrstvu piškotů hotovou, dáme na ni krém.
- Poté přijdou znovu na řadu namočené piškoty, tiramisu musí ale vždy končit vrstvou krému. Ideální jsou 2–3 vrstvy. Poslední vrstvu posypeme kakaem (ne grankem) a dezert dáme odležet do lednice nejméně na čtyři hodiny. Můžeme připravit i den předem.
PS: Lze přidat do kávy i likér Amaretto, rozhodně nepřidávat šlehačku do krému.
Autor receptu: Ilona Mančíková