Suroviny
- rýžový papír balíček
- mleté vepřové maso 500 g
- skleněné nudle 100 g
- houby shiitake 3
- Jidášovo ucho 3
- mrkev 1
- mungo klíčky 1 hrst
- vejce 2
- cibule 2
- jarní cibulka 2 stonky
- koriandr 1 svazek
- rybí omáčka 6 PL
- sůl 2 špetky
- pepř 2 špetky
Namáčení
- pivo 1
Smažení
Servírování
Postup
- Skleněné nudle namočíme na 30 minut do studené vody a necháme změknout. Poté je slijeme a zkrátíme nůžkami. Pokud používáme sušené houby, namočíme je stejným způsobem. Cibuli a jarní cibulku nasekáme nadrobno.
- Mrkev nastrouháme nebo nakrájíme na tenké kratší nudličky. Mungo klíčky, koriandr a houby nakrájíme na malé kousky. Všechny suroviny smícháme v míse dohromady s vepřovým masem a vajíčky, dochutíme rybí omáčkou, solí a pepřem.
- Jednotlivé listy rýžového papíru krátce (stačí několik vteřin) namáčíme do piva nebo vody a do spodní třetiny papíru nanášíme cca dvě lžíce náplně. Směs necháme načechranou, pokud bychom ji umačkali, závitky by mohly při smažení popraskat.
- Okrajové části rýžového papíru přehneme nejprve ze stran a poté zespodu. Závitky lehce zabalíme směrem od sebe, netlačíme a neutahujeme. Opakujeme, dokud nedojde náplň – toto množství vyjde na cca 22 závitků.
- Závitky smažíme v rozpáleném oleji na středním plameni cca 15 minut, během smažení obracíme tak, aby ze všech stran získaly zlatohnědou barvu. Osmažené závitky umístíme na mřížku nebo papírový ubrousek, aby z nich okapal přebytečný olej.
- Servírujeme jako předkrm s oblíbenou sladkou chilli omáčkou.
Autor receptu: Šon Chung
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!
RECEPT: Smažené jarní závitky s chilli omáčkou podle Zdeňka Pohlreicha