Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 2 ks
- mrkev (velké ) 2 ks
- řapíkatý celer 2–3 řapíky
- česnek 4 stroužky
- mleté hovězí maso 500 g
- mleté maso (směs hovězí a vepřové) 500 g
- mléko 100 ml
- víno (bílé nebo červené) 100 ml
- rajský protlak 2 vrchovaté lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- rajčatová passata 700 ml
- krájená rajčata 1–2 plechovky
- oregano (sušené ) 2 lžíce
- těstoviny 3 balíky (1,5 kg)
- strouhaný parmazán (čerstvě nastrouhaný,k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Ať už jezdíte v zimě na hory s partou kamarádů nebo v létě připravujete dětské tábory, nebo si zkrátka chcete uvařit do zásoby omáčku, která vám zachrání večer, vsaďte na boloňskou. Pokud nemáte pomalý hrnec, klidně omáčku duste na sporáku v kastrolu s poklicí. Ideálně 2–3 hodiny, občas ji promíchejte a v případě potřeby podlijte trochou vody.
Postup přípravy
- V kastrolu nebo přímo v nádobě pomalého hrnce, pokud je k tomu vhodná, rozpalte olej a orestujte na něm cibule nakrájené nadrobno.
- Přidejte mrkev a řapíkatý celer nakrájené na velmi malé kostičky (případně můžete zeleninu nahrubo nastrouhat či rozmixovat). Po pár minutách přihoďte nasekaný česnek. Zarestujte a přidejte všechno mleté maso. Rozmělněte ho vařečkou na malé kousky a restujte, až se maso zatáhne.
- Přilijte mléko a nechte odvařit. Poté zalijte vínem a nechte téměř vyvařit. Přidejte rajský protlak a cukr a restujte, až se protlak hezky opeče a cukr začne karamelizovat.
- Přilijte rajčatovou passatu a sekaná rajčata. Omáčku osolte, opepřete a dochuťte sušeným oreganem.
- Směs přemístěte do nádoby pomalého hrnce, zapněte ho na vysoký stupeň (high) na 3,5–4 hodiny. Nebo vařte 2–3 hodiny na mírném ohni na plotně v kastrolu s poklicí.
- Do omáčky vmíchejte uvařené oblíbené těstoviny a podávejte zasypané strouhaným parmazánem.