Čokoládové cruffiny: Světový hit všech milovníků sladkého pečení

Moje hodnocení
2x

Kříženec croissantu a muffinu se vydařil přímo světoborně. Momentálně se globálně snad nic jiného, než cruffiny nepeče – přece nezůstanete stranou! Finální ošetření zavařeninou není jen kosmetické, ale senzačně zvýší potenciál lahodnosti.

8 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do misky s vlažnou vodou vsypte droždí a nechte 5 minut stát. Oba druhy mouky a sůl vsypte do jiné mísy nebo nádoby robotu s hnětacím nástavcem a promíchejte.
  2. K mouce vlijte vodu s droždím a promíchávejte při střední rychlosti 2 až 3 minuty na hutné těsto. Je-li příliš tuhé, povolte ho 2 až 3 lžícemi vlažné vody, až se spojí.
  3. Při nízké rychlosti zapracujte po 5 kouscích 50 g másla, každý kousek vždy dobře zapracujte. Těsto propracovávejte ještě asi 2 až 3 minuty, pak zvyšte rychlost a hněťte zhruba ještě 10 minut až vznikne hladké, pružné a vláčné těsto. Ručně to bude trvat o něco déle. Těsto v míse přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte v pokojové teplotě kynout asi hodinu. Je hutné, a tak nebude nijak zvlášť vybíhat.
  4. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte ho na 2 díly, bude se s ním lépe pracovat. Lehce pomoučněným válečkem rozválejte jeden kus zhruba na výšku ½ cm. Placku prožeňte strojkem na nudle nastaveným na největší rozestup nebo ji co nejvíc rozválejte válečkem. Překlopte oběma konci k sobě a opět prožeňte strojkem, tentokrát nastaveným na menší rozestup, nebo prostě rozválejte co nejvíc dotenka. Postup zopakujte s druhým kusem těsta.
  5. Na pracovní ploše potřete každý kus polovinou změklého másla, nejlépe to jde rukama, máslo rozetřete až k okrajům.
  6. Navrch nastrouhejte přes jemná oka struhadla čokoládu, takže těsto bude rovnoměrně poprášené čokoládou. Pak každou placku po délce stočte a po délce rozkrojte.
  7. Nyní každý kus rozkrojte napříč na 3 kousky a ty buď zavažte jako uzle nebo stočte do spirály. (Chcete-li mít spíš menší cruffiny, rozkrojte každý díl na 4 kousky místo 3.) Vložte do vymazaných důlků formy na muffiny, tu přetáhněte fólií a cruffiny nechte v pokojové teplotě kynout nejméně 4 hodiny, můžete i přes noc.
  8. Troubu předehřejte na 200°C a cruffiny pečte na střední příčce 20 až 25 minut, až vyběhnou a zezlátnou. Vyndejte je z trouby a nechte vychladnout ve formě. Pak je rozložte na mřížku, potřete zahřátou zavařeninou a poprašte moučkovým cukrem. Nejlepší jsou ještě teplé.

Vyzkoušejte také recept na jednoduché americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty