Suroviny
- hladká mouka (00) 1 kg
- hladká mouka (z tvrdozrnné pšenice (semoliny)) 200 g
- sušené droždí 14 g
- cukr krupice (přírodní ) 1 lžíce
- extra virgin olivový olej 4 lžíce
- sůl (jemná ) 1 lžička
A pokud se naučí snadné těsto, opravdu se jim to v pozdějším životě může hodit, je to přece jedna ze základních životních dovedností. Říká to i Jamie Oliver, autor receptu, a ten má dětí už pět.
Postup přípravy
- Oba druhy mouky prosejte se solí na pracovní plochu a uprostřed udělejte důlek.
- Ve džbánku promíchejte droždí, cukr a olej se 650 ml vlažné vody, nechte několik minut stát a pak vlijte do důlku v mouce.
- Pomocí vidličky začněte přihrnovat mouku ze stran kopečku směrem do důlku, kde jí promíchávejte s tekutinou. Takto pokračujte, mouky můžete postupně vmíchávat víc, a až se začne spojovat v těsto, odložte vidličku a začněte ho zpracovávat čistýma, leč pomoučenýma rukama. Těsto hněťte tak dlouho, až bude hladké a pružné. Uhněťte ho do koule.
- Kouli těsta dejte do mísy vysypané moukou a tou poprašte i vršek koule. Mísu přikryjte vlhkou utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu nebo až zdvojnásobí objem.
- Vyndejte ho na moukou poprášenou plochu a ještě chvilku hněťte, abyste z něj vypudili zbytky vzduchu. Těsto buď hned použijte nebo uchovejte zabalené ve fólii v ledničce, dokud ho nebudete potřebovat. Můžete ho také zmrazit na později.
- Těsto rozdělte na tolik kousků, kolik chcete mít pizz – z tohoto množství jich uděláte šest až osm středně velkých a dvojnásobek malých. Kousky rozválejte na placky o výšce zhruba půl centimetru. Obecně platí, že je dobré placky rozválet asi 15 až 20 minut předtím, než budete pizzy péct. Rozložte je na plech (vždycky se vyplatí vyložit ho papírem na pečení).
- Troubu předehřejte na 200 °C, a zatímco se rozehřívá, potřete pizzy rajčatovou omáčkou a poklaďte pizzy zvolenou náplní. Pak je vložte do trouby a pečte, až vyběhnou, jejich okraje zezlátnou a náplň bude bublat. Bude to trvat jen několik minut. Pizzy podávejte pokud možno rovnou.