Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Minipizzy – hit dětských mejdanů

6–8 porcí
do 2 hodin
Minipizzy – hit dětských mejdanů
Minipizzy – hit dětských mejdanů Autor: L.A. CREATIVE FOOD
Děti si rády hrají, a dokonce si velice rády hrají s těstem – vždyť jim připomíná milovanou plastelínu. Takže je stejně jako v řadě dalších případů klidně zapojte do přípravy jídel na párty.
Reklama

A pokud se naučí snadné těsto, opravdu se jim to v pozdějším životě může hodit, je to přece jedna ze základních životních dovedností. Říká to i Jamie Oliver, autor receptu, a ten má dětí už pět.

Další originální recepty na dětskou párty najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu prima FRESH nabízí pestrý výběr těch nejbarevnějších receptů plných chutí a vůní, které vám navodí správnou prázdninovou náladu. Najdete ho v prodeji...
Reklama

Postup

  1. Oba druhy mouky prosejte se solí na pracovní plochu a uprostřed udělejte důlek.
  2. Ve džbánku promíchejte droždí, cukr a olej se 650 ml vlažné vody, nechte několik minut stát a pak vlijte do důlku v mouce.
  3. Pomocí vidličky začněte přihrnovat mouku ze stran kopečku směrem do důlku, kde jí promíchávejte s tekutinou. Takto pokračujte, mouky můžete postupně vmíchávat víc, a až se začne spojovat v těsto, odložte vidličku a začněte ho zpracovávat čistýma, leč pomoučenýma rukama. Těsto hněťte tak dlouho, až bude hladké a pružné. Uhněťte ho do koule.
  4. Kouli těsta dejte do mísy vysypané moukou a tou poprašte i vršek koule. Mísu přikryjte vlhkou utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu nebo až zdvojnásobí objem.
  5. Vyndejte ho na moukou poprášenou plochu a ještě chvilku hněťte, abyste z něj vypudili zbytky vzduchu. Těsto buď hned použijte nebo uchovejte zabalené ve fólii v ledničce, dokud ho nebudete potřebovat. Můžete ho také zmrazit na později.
  6. Těsto rozdělte na tolik kousků, kolik chcete mít pizz – z tohoto množství jich uděláte šest až osm středně velkých a dvojnásobek malých. Kousky rozválejte na placky o výšce zhruba půl centimetru. Obecně platí, že je dobré placky rozválet asi 15 až 20 minut předtím, než budete pizzy péct. Rozložte je na plech (vždycky se vyplatí vyložit ho papírem na pečení).
  7. Troubu předehřejte na 200 °C, a zatímco se rozehřívá, potřete pizzy rajčatovou omáčkou a poklaďte pizzy zvolenou náplní. Pak je vložte do trouby a pečte, až vyběhnou, jejich okraje zezlátnou a náplň bude bublat. Bude to trvat jen několik minut. Pizzy podávejte pokud možno rovnou.
Reklama

PRIMA TIP: Náplní na pizzu je skutečně nekonečno, ale neměla by v ní chybět rajčata. Většinou se objevují v podobě základní „potírací“ omáčky (skvělý tip je rajčatová omáčka Marcelly Hazan), někdy stačí nakrájet hodně zralá a šťavnatá rajčata na kolečka a placku jimi pokrýt. Italové jsou mistry prostých jídel a pizza je jejich čelnou představitelkou, takže často najdete jen kombinace na téma rajčata – sýr – bylinky. Ale s náplněmi si můžete samozřejmě hrát, ať už jde o různé druhy zeleniny, sýra či bylinek, uzenin, báječné jsou i na tenké plátky nakrájené (a uvařené) brambory v kombinaci s jemným sýrem. Tady se opravdu fantazii meze nekladou, zejména když jde o děti. Ale jedno pravidlo platí vždy (a v případě dětí dvojnásob): všechny použité suroviny by měly být té nejlepší dostupné kvality. A co je na tom všem nejlepší? Že se děti mohou zúčastnit přípravy ve všech jejích stadiích a hlavně – vybrat si náplň podle své vlastní chuti.

Minipizzy – hit dětských mejdanů  Foto: Minipizzy – hit dětských mejdanů; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Rajčatová omáčka podle Marcelly Hazan

Naučte se geniální rajčatovou omáčku podle Marcelly Hazan

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama