Suroviny
- olivový olej 1 lžíce + na zakapání
- kuřecí prsa (nakrájené na cca 2,5cm kousky) 1 ks
- bageta (francouzská ) 1 ks
- Bazalkové pesto 3–4 lžíce
- cherry rajčata 250 g
- mozzarella (nastrouhaná ) 1 hrst
- parmazán (případně naloupaný,k podávání)
Postup přípravy
- Mřížku v troubě dejte na střední pozici a troubu předehřejte na 200 °C.
- V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středním stupni, až se začne zachvívat. Vložte kousky kuřete a dobře osolte. Opékejte za občasného promíchání asi 10 minut, až maso začne zlátnout a bude propečené. Dejte stranou.
- Bagetu podélně rozkrojte a řezem nahoru položte na plech. Potřete pestem.
- Navrch rozložte polovinu rajčátek a kuřete. Rovnoměrně posypte sýrem, pak na něj rozložte zbylá rajčátka a kuře.
- Pečte asi 10 minut, až se vše prohřeje a sýr se rozpustí. Nakonec zakapejte trochou oleje a případně posypte vločkami parmazánu.
PRIMA TIP: S italskou kuchyní spojenou bazalku můžeme mít v květináči či truhlíku čerstvou až do podzimu, ať už si ji vysejeme nebo koupíme sazeničky. Dopřejte jí čerstvý vzduch a pozici na parapetu, terase nebo v zahradě, kde se jí bude dařit celé léto úplně stejně jako pod italským sluncem. Pesto je pak záležitostí chvilky. A chcete-li hrát na domácí notu, vyměňte mozzarellu za nějaký kvalitní farmářský sýr či za neuzenou parenicu od sousedů ze Slovenska.