Základ
- květák 1 malá hlávka
- parmazán 60 g
- vejce (velké ) 1 ks
- xantanová guma 2 lžičky
Obloha
- rajčatová passata 150 g
- česnek (granulovaný ) 1 lžička
- cibule (granulovaná ) 1/2 lžičky
- oregano (sušené ) 1/2 lžičky
- sušená bazalka 1/2 lžičky
- mozzarella 80 g
- červená paprika 1/2 ks
- žampiony 4 ks
- červená cibule 1 ks
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Květák očistěte, rozkrojte na větší kousky a rozmixujte na konzistenci rýže. Vsypte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a zahřívejte v mikrovlnce na vysoký stupeň 4 minuty. Pokud mikrovlnku nemáte, povařte ho v malém množství vody.
- Mezitím nastrouhejte parmazán najemno. Troubu předehřejte na 160 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Měkký květák přesypte do utěrky nebo cedníku a vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. Ke květáku přidejte parmazán, vejce a xantanovou gumu a dobře promíchejte. Nechte 2 minuty odstát a vyklopte na připravený plech.
- Květákovou směs roztlačte do kruhu nebo obdélníku podle velikosti plechu tak, aby byla směs všude stejně vysoká. Pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut, až směs zezlátne.
- Zatímco se květák peče, promíchejte passatu s granulovaným česnekem, cibulí, oreganem, bazalkou a solí. Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky, papriku zbavte jádřince a nakrájejte na nudličky, žampiony očistěte, cibuli oloupejte a nakrájejte obojí na tenké plátky.
- Upečený základ pizzy potřete rajčatovou omáčkou a poklaďte mozzarellou, paprikou, žampiony a cibulí a pečte ještě 10–15 minut, až se sýr rozpustí a začne bublat.
- Hotovou pizzu nakrájejte na dílky a podávejte.
PRIMA TIP: Xantanová guma je přírodní látka, která prodlužuje trvanlivost potravin a zpomaluje proces jejich vysušování. V těstě nahrazuje lepek, dokáže totiž dobře pojit všechny suroviny. Stačí jí přidat malé množství, pár gramů, nebo ji můžete zcela vynechat. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou, on-line nebo třeba v drogerii dm či lékárnách.
Bezlepková pizza z květáku a parmazánu 2 Zdroj: Další špetka chuti