zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Ilustrační foto.
Autor: Další špetka chuti Ilustrační foto.

Bezlepková pizza z  květáku a parmazánu

Hodnoceno: 2x
Superzeleninová pizza, kterou si mohou dopřát i diabetici a lidé vyhýbající se lepku. I těsto je totiž ze zeleniny – o bílý poklad se postará květák a parmazán, které spojí vejce. Obložit si ji můžete podle libosti – rajčatovým sugem, rajčaty, cibulí, olivami a mozzarellou, pestem a různými druhy sýrů nebo třeba salámem. Její výhodou je také blesková příprava, žádné čekání na kvásek ani mnohahodinové kynutí. A ano, zvládnou ji i děti samy.
do 1 hodiny
2 porce

reklama

Suroviny (2 porce)

Základ:

Obloha:

Postup

  1. Květák očistěte, rozkrojte na větší kousky a rozmixujte na konzistenci rýže. Vsypte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a zahřívejte v mikrovlnce na vysoký stupeň 4 minuty. Pokud mikrovlnku nemáte, povařte ho v malém množství vody. 
  2. Mezitím nastrouhejte parmazán najemno. Troubu předehřejte na 160 °C. Plech vyložte pečicím papírem. 
  3. Měkký květák přesypte do utěrky nebo cedníku a vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. Ke květáku přidejte parmazán, vejce a xantanovou gumu a dobře promíchejte. Nechte 2 minuty odstát a vyklopte na připravený plech.
  4. Květákovou směs roztlačte do kruhu nebo obdélníku podle velikosti plechu tak, aby byla směs všude stejně vysoká. Pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut, až směs zezlátne. 
  5. Zatímco se květák peče, promíchejte passatu s granulovaným česnekem, cibulí, oreganem, bazalkou a solí. Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky, papriku zbavte jádřince a nakrájejte na nudličky, žampiony očistěte, cibuli oloupejte a nakrájejte obojí na tenké plátky. 
  6. Upečený základ pizzy potřete rajčatovou omáčkou a poklaďte mozzarellou, paprikou, žampiony a cibulí a pečte ještě 10–15 minut, až se sýr rozpustí a začne bublat. 
  7. Hotovou pizzu nakrájejte na dílky a podávejte. 

PRIMA TIP: Xantanová guma je přírodní látka, která prodlužuje trvanlivost potravin a zpomaluje proces jejich vysušování. V těstě nahrazuje lepek, dokáže totiž dobře pojit všechny suroviny. Stačí jí přidat malé množství, pár gramů, nebo ji můžete zcela vynechat. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou, on-line nebo třeba v drogerii dm či lékárnách. 

Bezlepková pizza z květáku a parmazánu
Autor: Další špetka chuti Bezlepková pizza z květáku a parmazánu

reklama

Další špetka chuti
Kate Allinsonová a Kay Featherstonová

Autorky populárního blogu Pinch of Nom (Špetka chuti) už jsme vám představovali při překladu jejich stejnojmenné první kuchařky. Dvě kamarádky se rozhodly zhubnout, a přitom vařit stále chutně i pro širší rodinu. Vyzkoušely spoustu receptů a způsobů, až objevily ten, který jim vyhovuje. Udržet si dlouhodobě ideální váhu je možné pouze při pravidelném stravování a když jsou jídla nejen zdravá, ale i dobrá. Úspěch jejich blogu a kuchařek svědčí o tom, že tento způsob vyhovuje i mnoha dalším lidem. A tak napsaly druhou kuchařku Další špetka chuti s podtitulem Každodenní odlehčení. Uvádějí v ní stovku receptů na vydatné snídaně, lehké obědy, včetně rodinných či slavnostnějších, rychlé večeře i dezerty a zdravé variace jídel z rychlého občerstvení. Polovina receptů je vegetariánských a všechny mají méně než 400 kalorií na porci. 

Vydalo nakladatelství Esence (Euromedia).

Související témata: květák , pizza , bez lepku , Hlavní jídla