Těsto:
- hladká mouka 310 g
- plnotučné mléko (vlažné) 170 ml
- olivový olej 25 ml
- sůl 1 a 1/2 lžičky
- cukr krupice 1/2 lžičky
- sušené droždí 5 g
Náplň:
- mleté hovězí maso 250 g
- červená paprika (silnostěnná) 1/2 ks
- zelená paprika (silnostěnná) 1/4 ks
- rajčata 1 ks
- cibule (menší) 1 ks
- rajčatový protlak 1/2 lžíce
- sladká paprika 1 lžíce
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- černý pepř (mletý) 1/2 lžičky
- sůl 2 lžičky
- hladkolistá petržel 1 velká hrst
- olivový olej 25 ml
- citron (na podávání) 1 ks
Salát:
- červená cibule (na nudličky) 1 větší ks
- citron (šťáva) 1/2 ks
- olivový olej 1 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
Postup přípravy:
- Hladkou mouku smíchejte se sušeným droždím, cukrem krupicí a solí. Vlažné mléko smíchejte s olivovým olejem a za jejich postupného přilévání vypracujte hladké a vláčné těsto. V porovnání s klasickým těstem na pizzu bude vypadat sušší a pevnější. Pouze pokud by bylo těsto příliš suché, přidejte malé množství mléka. Pokud by bylo naopak příliš lepivé, přidejte malé množství mouky.
- Z těsta vytvarujte kouli, dejte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti (cca 120 minut). Mezitím si připravte náplň.
- Červenou a zelenou papriku dejte spolu s cibulí, rajčetem a petrželkou do mixéru a rozmixujte tak, aby tam zůstaly menší kousky zeleniny.
- Rozmixovanou zeleninu, rajčatový protlak, olivový olej, římský kmín, pepř, sůl a sladkou papriku přidejte k mletému hovězímu masu a dobře promíchejte.
- Těsně před pečením si připravte cibulový salát. Červenou cibuli smíchejte s nasekanou petrželkou a zakápněte šťávou z ½ citronu a 1 lžící olivového oleje.
- Troubu si předehřejte na 250 °C. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte ho na 4 stejně velké kusy.
- Z každého kousku vyválejte placku o tloušťce 2 mm, kterou po celé ploše potřete připravenou masovou směsí a dobře ji pomocí rukou přitlačte k těstu.
- Ihned dejte péct do předehřáté trouby na 5–10 minut. Jakmile jsou upečené, pokapejte je citronem, naplňte připraveným salátem, zarolujte je a ihned podávejte.
Lahmacun: Turecká pizza s mletým hovězím masem a paprikou Zdroj: Kublanka
Chcete si připravit klasickou pizzu z domácího těsta? Máme pro vás videorecept
Kompletní recept najdete ZDE
A nebo snad další recepty z turecké kuchyně? Není problém!