Pizza di patate – neapolská bramborová pizza

Moje hodnocení
2x

Jak vzniklo spojení bramborová pizza? Údajně v 19. století, kdy měli italští kuchaři ohromit návštěvu z Francie. A proto spojili svou oblíbenou pizzu a právě brambory. Netradiční, ale aktuálně velmi populární!

8 porcí
300 minut
italská

Těsto:

Náplň:

Postup přípravy:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 1–2 mm. Nakrájené plátky brambor dejte do mísy, zalijte studenou vodou a takto je nechte namočené 12–24 hodin.
  2. Droždí rozdrobte do malé misky a zalijte vlažnou vodou. Míchejte až do úplného rozpuštění.
  3. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku se solí. V mouce si udělejte důlek, do kterého vlijte drožďovou směs, přidejte 1 lžíci olivového oleje a vypracujte vláčné těsto.
  4. To vytvarujte do koule a umístěte do olejem vymazané mísy, kterou zakryjte potravinářskou fólií a umístěte na 12–24 hodin do chladničky.
  5. Následující den vyndejte těsto zhruba 1 hodinu před pečením. Jemně ho vyklopte na hojně pomoučený vál, vytvarujte do koule, pomoučete ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte ho dokynout a prohřát na pokojovou teplotu.
  6. Mezitím troubu předehřejte na 250 °C. Pečicí plech o rozměru cca 30 × 40 cm dobře vymažte olivovým olejem. Dokynuté těsto na pomoučeném vále nejprve prsty velmi opatrně zploštěte po obvodu a teprve pak ho jemně zploštěte uprostřed.
  7. Takto pokračujte až do okamžiku, kdy těsto dosáhne velikosti plechu. Nejdůležitější je, abyste s těstem pracovali velmi jemně (musí v něm zůstat co nejvíce vzduchových bublin) a dostatečně těsto podsypávali moukou (nesmí se přilepit na vál).
  8. V žádném případě nesmíme použít na těsto váleček. Jakmile je těsto roztažené na rozměr plechu, opatrně ho přeneste na vymazaný plech a posypte ho najemno nasekaným rozmarýnem.
  9. Plátky brambor sceďte a dobře osušte. Brambory rovnoměrně rozložte na těsto. Osolte a důkladně zakápněte olivovým olejem.
  10. Pečte v předehřáté troubě dozlatova a dokřupava asi 30 minut. Upečenou pizzu posypte lístky čerstvého rozmarýnu a nakrájejte na čtverce.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kublanka.cz

Kublanka.cz

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.


Přečtěte si také

Recepty