Pizza di patate - neapolská bramborová pizza
Zdroj: Kublanka.cz
Pizza di patate - neapolská bramborová pizza
Zdroj:
Kublanka.cz
Jak vzniklo spojení bramborová pizza? Údajně v 19. století, kdy měli italští kuchaři ohromit návštěvu z Francie. A proto spojili svou oblíbenou pizzu a právě brambory. Netradiční, ale aktuálně velmi populární!
8 porcí
300 minut
italská
Postup přípravy:
-
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 1–2 mm. Nakrájené plátky brambor dejte do mísy, zalijte studenou vodou a takto je nechte namočené 12–24 hodin.
-
Droždí rozdrobte do malé misky a zalijte vlažnou vodou. Míchejte až do úplného rozpuštění.
-
Ve velké míse smíchejte prosátou mouku se solí. V mouce si udělejte důlek, do kterého vlijte drožďovou směs, přidejte 1 lžíci olivového oleje a vypracujte vláčné těsto.
-
To vytvarujte do koule a umístěte do olejem vymazané mísy, kterou zakryjte potravinářskou fólií a umístěte na 12–24 hodin do chladničky.
-
Následující den vyndejte těsto zhruba 1 hodinu před pečením. Jemně ho vyklopte na hojně pomoučený vál, vytvarujte do koule, pomoučete ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte ho dokynout a prohřát na pokojovou teplotu.
-
Mezitím troubu předehřejte na 250 °C. Pečicí plech o rozměru cca 30 × 40 cm dobře vymažte olivovým olejem. Dokynuté těsto na pomoučeném vále nejprve prsty velmi opatrně zploštěte po obvodu a teprve pak ho jemně zploštěte uprostřed.
-
Takto pokračujte až do okamžiku, kdy těsto dosáhne velikosti plechu. Nejdůležitější je, abyste s těstem pracovali velmi jemně (musí v něm zůstat co nejvíce vzduchových bublin) a dostatečně těsto podsypávali moukou (nesmí se přilepit na vál).
-
V žádném případě nesmíme použít na těsto váleček. Jakmile je těsto roztažené na rozměr plechu, opatrně ho přeneste na vymazaný plech a posypte ho najemno nasekaným rozmarýnem.
-
Plátky brambor sceďte a dobře osušte. Brambory rovnoměrně rozložte na těsto. Osolte a důkladně zakápněte olivovým olejem.
-
Pečte v předehřáté troubě dozlatova a dokřupava asi 30 minut. Upečenou pizzu posypte lístky čerstvého rozmarýnu a nakrájejte na čtverce.
Pizza di patate - neapolská bramborová pizza
Zdroj: Kublanka.cz
Pizza di patate - neapolská bramborová pizza
Zdroj:
Kublanka.cz
Pizza s brambory chutná překvapivě skvěle
Zdroj: Kublanka
Pizza s brambory chutná překvapivě skvěle
Zdroj:
Kublanka