Těsto:
- hladká mouka („00“ ) 375 g
- droždí (čerstvé) 7 g
- voda (vlažná) 240 ml
- olivový olej 1 lžíce
- sůl 7 g
- polohrubá mouka (na podsypání)
Náplň:
- brambory (typ A; středně velké) 4–5 ks
- extra virgin olivový olej
- mořská sůl
- rozmarýn (čerstvý) 1 svazek
Postup přípravy:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 1–2 mm. Nakrájené plátky brambor dejte do mísy, zalijte studenou vodou a takto je nechte namočené 12–24 hodin.
- Droždí rozdrobte do malé misky a zalijte vlažnou vodou. Míchejte až do úplného rozpuštění.
- Ve velké míse smíchejte prosátou mouku se solí. V mouce si udělejte důlek, do kterého vlijte drožďovou směs, přidejte 1 lžíci olivového oleje a vypracujte vláčné těsto.
- To vytvarujte do koule a umístěte do olejem vymazané mísy, kterou zakryjte potravinářskou fólií a umístěte na 12–24 hodin do chladničky.
- Následující den vyndejte těsto zhruba 1 hodinu před pečením. Jemně ho vyklopte na hojně pomoučený vál, vytvarujte do koule, pomoučete ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte ho dokynout a prohřát na pokojovou teplotu.
- Mezitím troubu předehřejte na 250 °C. Pečicí plech o rozměru cca 30 × 40 cm dobře vymažte olivovým olejem. Dokynuté těsto na pomoučeném vále nejprve prsty velmi opatrně zploštěte po obvodu a teprve pak ho jemně zploštěte uprostřed.
- Takto pokračujte až do okamžiku, kdy těsto dosáhne velikosti plechu. Nejdůležitější je, abyste s těstem pracovali velmi jemně (musí v něm zůstat co nejvíce vzduchových bublin) a dostatečně těsto podsypávali moukou (nesmí se přilepit na vál).
- V žádném případě nesmíme použít na těsto váleček. Jakmile je těsto roztažené na rozměr plechu, opatrně ho přeneste na vymazaný plech a posypte ho najemno nasekaným rozmarýnem.
- Plátky brambor sceďte a dobře osušte. Brambory rovnoměrně rozložte na těsto. Osolte a důkladně zakápněte olivovým olejem.
- Pečte v předehřáté troubě dozlatova a dokřupava asi 30 minut. Upečenou pizzu posypte lístky čerstvého rozmarýnu a nakrájejte na čtverce.