Těsto
- polotvrdý sýr (30% ,eidam) 240 g
- česnek 1 stroužek
- lučina 1 lžíce
- oregano 1 lžička
- mandlová mouka 85 g
Náplň
- rajčatové pyré 300 g
- prosciutto crudo 5–6 plátků
- červená cibule (menší ) 1/2 ks
- oregano
- tapenáda z černých oliv
- žampiony (menší ) 2–3 ks
- parmazán (na posypání)
Postup přípravy
- Rajčatové pyré dejte do hrnce a na mírném plameni nechte za občasného míchání probublávat, dokud se nezredukuje (cca 10–15 minut).
- Strouhaný sýr vložte do (jiného) menšího hrnce, přidejte oregano, česnek a lučinu a promíchejte.
- Vzniklou směs za občasného míchání na mírném plameni společně prohřívejte. Mandlovou mouku smíchejte s kypřicím práškem.
- Jakmile se sýr roztaví, odstavte hrnec z plamene, přidejte mandlovou mouku a směs důkladně propracujte, dokud nevznikne těsto.
- To pak zpracujte do válečku, poté vložte mezi dva pláty papíru na pečení a pomocí válečku rozválejte do obdélníku.
- Těsto by mělo být cca 4 mm tenké. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
- Plát těsta potřete rajčatovým pyré a to až do stran (nikoli však do horních okrajů, které se budou překrývat).
- Poté posypte sýrem, poklaďte prosciuttem, přidejte na malé kostičky nakrájenou cibuli a houby, olivy, posypte oreganem a pomalu rolujte od spodního k hornímu okraji do ruličky.
- Tu poté nožem nakrájejte na jednotlivé šneky – cca 5 cm pokud chcete šneky větší, 3 cm pokud menší.
- Hotové šneky poté vyskládejte na plech nebo do formy na pečení, vložte do trouby a pečte 25–30 minut, dokud těsto nezezlátne.
Cukrfree pizza šneci ze sýrového těsta 2 Zdroj: Janina Černá / Cukrfree