Suroviny
- hladká mouka (na kynutá těsta nebo přímo speciální druh mouky na pizzu) 500 g
- sušené droždí 4 g
- voda 350 ml
- extra virgin olivový olej 20 g + navíc
- semolina (nebo polohrubá mouka na podsypání)
- mořská sůl (jemná ) 10 g
Pizza bianca
- extra virgin olivový olej
- sýr (+ oblíbené ingredience na pizzu (mortadella, ricotta aj.))
- sůl
Pizza rosso
- rajčata (sterilovaná ) 1 plechovka
- extra virgin olivový olej
- zelenina (+ oblíbené ingredience na pizzu (např. rajčata, ančovičky aj.))
Článek
20x oblíbená pizza v různých provedeních
Pizza se v průběhu staletí stala skutečným fenoménem a je to jedno z jídel, o kterých lze říct, že je oblíbená na celém světě! Pečená placka z jednoduchého těsta obložená...
Postup přípravy
- Prosátou mouku, sušené droždí a vodu promíchejte ve velké míse dřevěnou vařečkou. Jakmile jsou všechny ingredience spojené, přidejte olivový olej a sůl a vypracujte hladké a vláčné těsto.
- V okamžiku, kdy se začne těsto oddělovat od stěn mísy, vyklopte ho na slabě pomoučený vál. Těsto prsty jemně zploštěte, horní dva rohy těsta uchopte rukama, těsto natáhněte dopředu a natáhnuté těsto přeložte směrem k sobě na polovinu.
- Přeložené těsto otočte o 90° a znovu ho přeložte. Takto pokračujte až do okamžiku, kdy je těsto krásně pružné a začne ztrácet na lepivosti.
- Těsto vytvarujte do koule a umístěte do olejem vymazané mísy, kde ho nechte 15 minut odpočívat. Poté ho znovu 2–3x přeložte, těsto vraťte do olejem vymazané mísy, kterou zakryjte víkem nebo potravinářskou fólií, a umístěte na 24 hodin do chladničky.
- Následující den vyndejte těsto zhruba 1 hodinu před pečením. Těsto jemně vyklopte na hojně pomoučený vál, vytvarujte do koule, zasypejte moukou, zakryjte utěrkou a nechte dokynout a prohřát na pokojovou teplotu.
- Mezitím troubu předehřejte na 250 °C (ideálně s pečicím kamenem). Troubu předehřívejte minimálně 30 minut. Pečicí plech o rozměru cca 20 x 30 cm dobře vymažte olivovým olejem.
- Dokynuté těsto na pomoučeném vále nejprve prsty velmi opatrně zploštěte po obvodu a teprve pak ho jemně zploštěte uprostřed.
- Poté těsto otočte a prsty dále roztahujte do šířky. Znovu těsto otočte, prsty ho jemně roztáhněte, těsto otočte a takto pokračujte až do okamžiku, kdy těsto dosáhne velikosti našeho plechu. Nejdůležitější je, abyste s těstem pracovali velmi jemně (musí v něm zůstat co nejvíce vzduchových bublin) a dostatečně těsto podsypávali moukou (nesmí se přilepit na vál). V žádném případě nesmíte použít na těsto váleček.
- Jakmile je těsto roztažené na rozměr našeho plechu, opatrně ho přeneste na vymazaný plech a buď ho po celé ploše potřeme olivovým olejem a jemně posolte (pizza BIANCA) nebo ho po celé ploše potřete celou plechovkou sterilovaných rajčat, které pouze podrťte mezi prsty a jemně zakápněte olivovým olejem (pizza ROSSA).
- Pečte v předehřáté troubě (nejlépe na pečicím kameni) dozlatova a dokřupava (cca 20 minut). Pizzu rossa po upečení jemně posypejte sušeným oreganem a jemně zakápněte olivovým olejem. Poté pizzu obložte podle chuti.
- U nás doma máme pizzu rossa nejraději obloženou čerstvými nakrájenými vyzrálými rajčaty, celými ančovičkami a jemně posypanou najemno nakrájenou hladkolistou petrželkou. Naše druhá nejoblíbenější je s čerstvými rajčaty a nakrájenými černými olivami. Obě pizzy samozřejmě na závěr zakápněte extra panenským olivovým olejem.
- Pizzu bianca máme nejraději potřenou ricottou, pokladenou plátky mortadelly a posypanou nasekanými pistáciemi a najemno nasekanou hladkolistou petrželkou.