Těsto
- pšeničná chlebová mouka (hladká) 250 g + na poprášení
- voda (vlažná) 140 ml
- sůl 1 lžička
- cukr krupice 1 lžička
- olej 1 lžíce
- instantní droždí 1 lžíce
Náplň
- listový špenát (zmrazený nechte povolit) 500 g
- bílý jogurt 2–3 lžíce
- polotvrdý sýr (gouda, eidam, čedar…, nebo sýr typu feta) 300 g
- česnek 1–2 stroužky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sezamová semínka
- vejce 1 ks
- olej 1 lžíce

Postup přípravy
- Ve vodě rozmíchejte cukr, vmíchejte droždí a chvíli nechte stát, až se objeví bublinky.
- Mouku vsypte do mísy, přidejte rozpuštěné droždí s vodou, sůl a olej. Tekutinu nejprve vmíchávejte pomocí vidličky a pak rukama promíchávejte a hněťte asi 5 minut na stejnorodé těsto.
- Z těsta udělejte kouli, lehce ji potřete olejem a v přikryté míse na teplém místě nechte těsto kynout asi 1 až 1½ hodiny.
- Mezitím si připravte náplň. Špenát nahrubo nakrájejte, sýry nakrájejte na kostičky nebo rozdrobte. Česnek prolisujte nebo rozetřete. V míse pak promíchejte s jogurtem, případně sezamem, osolte, opepřete a nechte stranou.
- Troubu předehřejte na 230 °C, horní i spodní ohřev. Těsto trochu zmáčkněte, abyste z něj vypudili vzduch, přesuňte na pomoučněnou plochu a rozdělte na 4 díly, které propracujte a vytvarujte do koule. Můžete s nimi hned pracovat dál, ale je lepší, když je necháte pod vlhkou utěrkou 20 až 30 minut odpočívat.
- Každou kouli pak rozválejte na ovál o výšce asi 5 mm. Položte na plech vyložený papírem na pečení a do středu rozdělte náplň, okraje těsta ponechte volné. Okraje těsta přehrňte směrem ke středu a na koncích dobře přiklopte a přitiskněte.
- Okraje těsta potřete olejem rozšlehaným s vejcem, vložte do trouby a pečte 10 až 12 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Pide se pečou rychle, podobně jako pravá pizza, v domácích podmínkách nechte plech v troubě rozehřívat spolu s troubou a pide na něj nejlépe přesuňte tak, že papír položíte na velké prkénko s rukojetí a z něj pak opatrně papír s pide sešoupnete na horký plech.
Vyzkoušejte také plněné cannelloni se špenátem a ricottou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Cannelloni con ricotta e spinaci