Těsto
- vejce 3 ks
- cukr krupice 60 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- bezlepková mouka (Schär Mix C - Mix Pâtisserie) 120 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- třešňová pálenka (nebo jahodový likér) 2 lžíce
Pěna
- jahody 600 g
- moučkový cukr 140 g
- citronová šťáva 1 lžíce
- želatina (prášková) 1 sáček (20 g)
- smetana ke šlehání (33%) 400 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C na funkci spodní a horní pečení. Žloutky ušlehejte s polovinou krupicového cukru a s celým vanilkovým cukrem do husté pěny.
- Bílky vyšlehejte do polotuha, přisypte zbylý cukr a ušlehejte tuhý sníh. Sníh zapracujte do žloutkové pěny. Mouku prosejte, promíchejte s kypřicím práškem a jemně ji vmíchejte do těsta.
- Dortovou odepínací formu vyložte pečicím papírem. Vlijte do ní těsto a pečte ho zhruba 12 až 15 minut v předehřáté troubě.
- Upečené těsto vytáhněte, nechte chvíli chladnout a pak ho na pečicím papíru vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.
- Než těsto vychladne, umyjte jahody a zbavte je stopek. Rozmixujte 475 g jahod s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Želatinu namočte do 5 lžic jahodového pyré a lehce ho zahřejte, aby se želatina rozpustila. Dobře to jde v mikrovlnné troubě. Pyré s želatinou nevařte! Teplé pyré s želatinou vlijte do zbylého jahodového pyré a dobře promíchejte.
- Smetanu vyšlehejte na tuhou šlehačku. Vmíchejte ji do jahodového pyré.
- Z vychladlého korpusu sloupněte pečicí papír. Položte ho na servírovací tác a nasaďte na něj ráfek nebo tvarovací kruh na dort (poslouží i vrchní část odepínací dortové formy). Piškot pokapejte třešňovou pálenkou nebo jahodovým likérem. Rozetřete na něj polovinu jahodového krému. Zbylé jahody pokrájejte a rozložte na krém. Zakryjte zbylým krémem. Uhlaďte povrch, formu zakryjte potravinářskou fólií a uložte ji na 2 hodiny do lednice.
- Jahody odstopkujte, očistěte a rozpulte. Na polevu rozmíchejte želatinu ve vodě. Ve větším rendlíku zahřejte malinovou šťávu, aby byla teplá, ale ne vroucí, a vmíchejte do ní želatinu. Přisypte jahody, promíchejte a rovnoměrně naneste jahody na dort. Nechte v lednici zatuhnout několik hodin, ideálně přes noc.
PRIMA TIP: Moučná směs kukuřičné, rýžové a čočkové mouky s kukuřičným a tapiokovým škrobem s tara gumou Mix C - Mix Pâtisserie se báječně hodí na pečení bezlepkových dortů, sušenek, piškotového těsta a sladkých moučníků s kypřicím práškem.
Vyzkoušejte také nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami