redakce Prima FRESH

Pečeme bez lepku: Jahodový dort s nadýchanou pěnou a želatinou navrch

Moje hodnocení
1x

Báječný letní dort plný jahod – bezlepkové piškotové těsto zdobí vysoká vrstva jahodové pěny a želatinová poleva s chutí jahod a malin. V každém soustu cítíte léto.

12 porcí
90 minut

Těsto

Pěna

Poleva

  • jahody 250 g
  • želatina (prášková) 1 sáček (20 g)
  • voda 3 lžíce
  • malinová šťáva 120 ml

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C na funkci spodní a horní pečení. Žloutky ušlehejte s polovinou krupicového cukru a s celým vanilkovým cukrem do husté pěny.
  2. Bílky vyšlehejte do polotuha, přisypte zbylý cukr a ušlehejte tuhý sníh. Sníh zapracujte do žloutkové pěny. Mouku prosejte, promíchejte s kypřicím práškem a jemně ji vmíchejte do těsta.
  3. Dortovou odepínací formu vyložte pečicím papírem. Vlijte do ní těsto a pečte ho zhruba 12 až 15 minut v předehřáté troubě.
  4. Upečené těsto vytáhněte, nechte chvíli chladnout a pak ho na pečicím papíru vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.
  5. Než těsto vychladne, umyjte jahody a zbavte je stopek. Rozmixujte 475 g jahod s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Želatinu namočte do 5 lžic jahodového pyré a lehce ho zahřejte, aby se želatina rozpustila. Dobře to jde v mikrovlnné troubě. Pyré s želatinou nevařte! Teplé pyré s želatinou vlijte do zbylého jahodového pyré a dobře promíchejte.
  6. Smetanu vyšlehejte na tuhou šlehačku. Vmíchejte ji do jahodového pyré.
  7. Z vychladlého korpusu sloupněte pečicí papír. Položte ho na servírovací tác a nasaďte na něj ráfek nebo tvarovací kruh na dort (poslouží i vrchní část odepínací dortové formy). Piškot pokapejte třešňovou pálenkou nebo jahodovým likérem. Rozetřete na něj polovinu jahodového krému. Zbylé jahody pokrájejte a rozložte na krém. Zakryjte zbylým krémem. Uhlaďte povrch, formu zakryjte potravinářskou fólií a uložte ji na 2 hodiny do lednice.
  8. Jahody odstopkujte, očistěte a rozpulte. Na polevu rozmíchejte želatinu ve vodě. Ve větším rendlíku zahřejte malinovou šťávu, aby byla teplá, ale ne vroucí, a vmíchejte do ní želatinu. Přisypte jahody, promíchejte a rovnoměrně naneste jahody na dort. Nechte v lednici zatuhnout několik hodin, ideálně přes noc.
PRIMA TIP: Moučná směs kukuřičné, rýžové a čočkové mouky s kukuřičným a tapiokovým škrobem s tara gumou Mix C - Mix Pâtisserie se báječně hodí na pečení bezlepkových dortů, sušenek, piškotového těsta a sladkých moučníků s kypřicím práškem.

Vyzkoušejte také nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty