Suroviny
- rýže (sushi) 250 g
- losos (syrový, bez kůže) 300–400 g
- avokádo 2 ks
- rýžový ocet 3 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- řasa nori
- sezamová semínka
- wasabi (pasta)
- sójová omáčka (kikkoman)
Pokud tedy máte zrovna chuť na sushi a nechce se vám motat maki nebo futomaki, zkuste tuto variantu. Jednodušší už to být opravdu nemůže a chuťově je to výborné – prostě sushi.
Postup přípravy
- Sushi rýži důkladně propláchněte studenou vodou. Nejlépe se rýže proplachuje tak, že ji dáte do mísy, zalijete studenou vodou, promícháte a zabarvenou vodu slijete. Potom pokračujete v zalévání studenou vodou, promíchávání a slévání zabarvené vody až do okamžiku, kdy je voda téměř čirá (až 7–8 opakování).
- Propláchnutou rýži dejte do hrnce, zalijte studenou vodou (1 díl vody na 1 díl rýže), přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a ihned ztlumte. Na mírném ohni vařte 15 minut. Poté hrnec stáhněte z ohně a nechte dojít 5 minut pod pokličkou.
- Mezitím si připravte sushi ocet. V misce smíchejte rýžový ocet, cukr a sůl. Míchejte až do úplného rozpuštění cukru a soli. Můžete si pomoci i mírným zahřátím.
- Uvařenou sushi rýži rozprostřete na plech, rovnoměrně pokapejte připraveným sushi octem a promíchejte dřevěnou vařečkou. Rýži musíte promíchávat velmi opatrně, abyste ji nerozmačkali. Rýži nechte vychladnout.
- Těsně před podáváním nakrájejte lososa a avokádo na kostičky. Vychladlou rýži rozdělte do misek, poklaďte kostičkami avokáda a lososa a posypte sezamem. Ozdobte nakrájenou řasou nori a ihned podávejte se sójovou omáčkou a wasabi.