Suroviny
- vejce 3 ks
- moučkový cukr 200 g
- olej 180 ml
- sůl 1 špetka
- polohrubá mouka 400 g
- plnotučné mléko 180 ml
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- kakao 20 g
- tuk (na vymazání)
- polohrubá mouka (na vysypání)
- červený rybíz 200 g
- moučkový cukr (na posypání)
- šlehačka (na ozdobu)
Postup přípravy:
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, následně postupně zašlehávejte tenkým pramínkem olej. Bílky vyšlehejte na pevný sníh spolu se špetkou soli. Poté obě hmoty zlehka spojte a vmíchejte polovinu prosáté mouky, mléko a zbylou prosátou mouku s kypřicím práškem.
- Hotové těsto rozdělte na dva díly a do jednoho dílu vmíchejte kakao. Do pekáčku (25×30 cm) vymazaného tukem a vysypaného moukou nalijte světlé těsto a na něj kakaové těsto. Koncem vařečky promíchejte, aby se vytvořilo mramorování. Na povrch rozložte kuličky rybízu.
- Koláč pečte ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení nechte vychladnout v pekáčku a nakrájejte na porce. Před podáváním pocukrujte a můžete také dozdobit pusinkami šlehačky.
S rybízem si můžete podle videoreceptu upéct také populární koláč s drobenkou!
Kompletní recept najdete ZDE: Rybízový koláč s drobenkou
Nebo mrkněte na mramorované bábovky a cupcakes: