Nadýchaná mramorová bábovka s rumem
Zdroj: Moje nejsladší vzpomínky
Nadýchaná mramorová bábovka s rumem
Zdroj:
Moje nejsladší vzpomínky
Klasika všech klasik. Ale kdy jste si ji upekli naposledy? Důvěrně známá jídla se občas propadnou do zapomnění, ale stačí jediné sousto, aby se opět vrátily na piedestal. Mramorová bábovka okouzluje svojí kakaovou kresbou i nadýchaným těstem. O libou vůni se postará rum, dáváte-li přednost šťavnatějším bábovkám, doplňte ho citronovou kůrou a šťávou.
Postup přípravy
-
Všechny suroviny vytáhněte z lednice alespoň 1 hodinu před pečením.
-
Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte moukou. Máslo prošlehejte s cukrem a zašlehejte žloutky. Šlehejte 10–15 minut, až vznikne hustá nadýchaná pěna. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Do máslové žloutkové pěny vmíchejte mléko a rum. Prosejte navrch mouku, promíchejte ji se solí a kypřicím práškem a zapracujte do těsta. Postupně přimíchejte sníh.
-
Odeberte třetinu těsta do mísy a promíchejte ho s kakaem.
-
Do připravené formy vlijte polovinu světlého těsta, zalijte kakaovým těstem a zakryjte zbylým světlým těstem. Pomocí špejle zlehka promíchejte všechny vrstvy – kreslete jí kruh nebo vlnku.
-
Pečte v předehřáté troubě 45–50 minut, až zezlátne. Vytáhněte ji, nechte 5–10 minut zchladnout a opatrně vyklopte. Nechte zcela zchladnout a podle chuti pocukrujte.
Nadýchaná mramorová bábovka s rumem
Zdroj: Moje nejsladší vzpomínky
Nadýchaná mramorová bábovka s rumem
Zdroj:
Moje nejsladší vzpomínky