Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nadýchaná mramorová bábovka s rumem
Klasika všech klasik. Ale kdy jste si ji upekli naposledy? Důvěrně známá jídla se občas propadnou do zapomnění, ale stačí jediné sousto, aby se opět vrátily na piedestal. Mramorová bábovka okouzluje svojí kakaovou kresbou i nadýchaným těstem. O libou vůni se postará rum, dáváte-li přednost šťavnatějším bábovkám, doplňte ho citronovou kůrou a šťávou.
do 1,5 hodiny
1 bábovka porce
Suroviny (1 bábovka porce)
- máslo 180 g
- cukr moučka 250 g
- vejce 3 ks
- mléko 125 ml
- rum 40 ml
- polohrubá mouka 300 g
- sůl 1 špetka
- kypřicí prášek 1/2 sáčku
- kakao holandského typu 30 g
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
- moučkový cukr na poprášení
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Všechny suroviny vytáhněte z lednice alespoň 1 hodinu před pečením.
- Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte moukou. Máslo prošlehejte s cukrem a zašlehejte žloutky. Šlehejte 10–15 minut, až vznikne hustá nadýchaná pěna. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Do máslové žloutkové pěny vmíchejte mléko a rum. Prosejte navrch mouku, promíchejte ji se solí a kypřicím práškem a zapracujte do těsta. Postupně přimíchejte sníh.
- Odeberte třetinu těsta do mísy a promíchejte ho s kakaem.
- Do připravené formy vlijte polovinu světlého těsta, zalijte kakaovým těstem a zakryjte zbylým světlým těstem. Pomocí špejle zlehka promíchejte všechny vrstvy – kreslete jí kruh nebo vlnku.
- Pečte v předehřáté troubě 45–50 minut, až zezlátne. Vytáhněte ji, nechte 5–10 minut zchladnout a opatrně vyklopte. Nechte zcela zchladnout a podle chuti pocukrujte.
Moje nejsladší vzpomínky
Blogerka Bára pracuje jako zdravotní sestra a vychovává s manželem dvě děti. Od roku 2016 se o své neotřelé recepty převážně ze sezonních surovin dělí na blogu Máma peče doma. Letos v létě dopsala svoji první kuchařku plnou sladkostí - 77 receptů od jara do Vánoc. Tradiční i inovativní dobroty vypadají nádherně a jejich chuť vás vrátí do dětství, když babička po obědě položila na stůl upečenou buchtu.