Suroviny
- kešu (mleté ) 3 hrnky (cca 300 g)
- jedlá soda (nebo kypřicí prášek bez fosfátů) 2 lžičky
- vanilkový extrakt cca 1/2 lžíce
- zakysaná smetana 1/2 hrnku (115 g)
- čokoláda 30 g
- espresso 4 lžíce
- kakaový prášek (bio ) 1 vrchovatá lžíce
- bílek (našlehané ) 2 ks
TIPY OD JANINY CUKRFREE:
- Na přípravu kakaového těsta použila mléčnou čokoládu od Kristyjan, která je díky dvojnásobné dávce mléka nasládlá, i když neobsahuje přidaný cukr. Pozor, pokud vám nedělá dobře mléčný cukr laktóza, není pro vás tato čokoláda vhodná! Místo čokolády přidejte do těsta 1–2 hrsti lyofilizovaných borůvek, díky kterým bude bábovka pěkně nasládlá. Mrazem sušené borůvky můžete také rozmixovat a vmíchat přímo do čokoládové směsi.
- Se sodou opatrně! Pokud to s ní přeženete, bude vaše bábovka chutnat nahořkle a moc si na ní nepochutnáte. Pokud si se sodou nejste jistí, použijte raději kypřicí prášek.
- Na přípravu můžete použít silikonovou formu, kterou nemusíte vymazávat. Pokud však používáte jinou formu, raději ji důkladně vymažte a případně i vysypejte např. kokosovou moukou.
- Pro efekt můžete bábovku posypat kokosovou moukou, případně polít rozehřátou čokoládou.
Postup přípravy
- Najemno namleté kešu ořechy vložte do mísy, přidejte jedlou sodu a promíchejte.
- Poté přidejte vanilkový extrakt a zakysanou smetanu a míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto.
- Čokoládu nalámejte do malého rendlíčku a nechte rozehřát ve vodní lázni. Těsto poté rozdělte na dvě poloviny, druhou polovinu přemístěte do misky.
- Troubu mezitím předehřejte na 175 °C. Do misky s polovinou těsta přidejte kakao a espresso a promíchejte.
- Poté vlijte rozehřátou čokoládu a opět promíchejte. Pokud chcete těsto dosladit, přidejte 1–2 hrsti lyofilizovaných borůvek (viz tip).
- Na závěr vmíchejte polovinu našlehaných bílků do tmavého a polovinu do světlého těsta. Na dno formy na bábovku nejdříve přidejte pár lžic světlého těsta, poté tmavé těsto, opět světlé těsto a na závěr tmavé těsto.
- Formu vložte do trouby a pečte 25–35 minut. Propečenost kontrolujte špejlí. Doba pečení se může lišit v závislosti na velikosti formy a typu trouby.
- Hotovou bábovku nechte vychladnout a podávejte.
Mramorová cukrfree bábovka 2 Zdroj: Janina Černá / Cukrfree