Suroviny
- máslo (změklé) 170 g
- moučkový cukr 200 g
- vejce 4 ks
- citronová kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
- hladká mouka 200 g
- hrubá mouka 150 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- sůl 1 špetka
- plnotučné mléko 6 lžic
- čokolada (nastrouhaná) 200 g
- kakao (holandského typu) 3 lžíce
- višňový sirup (nebo rybízový, malinový, třešňový) 4 lžíce
- máslo (na vymazání formy)
- hrubá mouka (nebo strouhanka na vysypání formy)
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Mixérem nebo v robotu s nástavcem plochá metla vyšlehejte změklé máslo s cukrem do husté pěny, trvá to zhruba 10 minut, ručně vařečkou pak 30 minut. Do máslové pěny postupně po jednom zašlehejte žloutky a citronovou kůru.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Mouky smíchejte s kypřicím práškem a solí a směs přimíchávejte ke žloutkům po malých částech střídavě se sněhem a mlékem.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Těsto rozdělte na tři díly. První nechte žlutý, do druhého vmíchejte čokoládu a kakao a do třetího sirup.
- Do připravené formy vrstvěte jedno těsto po druhém, případně ho můžete lžící obkroužit ve formě a náplně víc prolnout. Pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut až 1 hodinu. Vyjměte, nechte mírně zchladnout ve formě a vyklopte. V silikonové formě nechte bábovku zcela vychladnout. Před podáváním ji lehce pocukrujte.
Vyzkoušejte také jednoduchou mramorovou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE