Sladká první republika

Mramorová třívrstvá bábovka s čokoládou a ovocným sirupem

Moje hodnocení
2x

Potěchu pro oko nabízely během první republiky i prosté domácí dezerty. Třenou bábovku obarvěte čokoládou a červeným ovocným sirupem a na řezu se vyjeví mramorování jako v italském kostele. Tuhle krásku tak můžete podávat na Boží hod vánoční nebo kteroukoli zimní neděli.

12 porcí
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Mixérem nebo v robotu s nástavcem plochá metla vyšlehejte změklé máslo s cukrem do husté pěny, trvá to zhruba 10 minut, ručně vařečkou pak 30 minut. Do máslové pěny postupně po jednom zašlehejte žloutky a citronovou kůru.
  2. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Mouky smíchejte s kypřicím práškem a solí a směs přimíchávejte ke žloutkům po malých částech střídavě se sněhem a mlékem.
  3. Troubu předehřejte na 160 °C. Těsto rozdělte na tři díly. První nechte žlutý, do druhého vmíchejte čokoládu a kakao a do třetího sirup.
  4. Do připravené formy vrstvěte jedno těsto po druhém, případně ho můžete lžící obkroužit ve formě a náplně víc prolnout. Pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut až 1 hodinu. Vyjměte, nechte mírně zchladnout ve formě a vyklopte. V silikonové formě nechte bábovku zcela vychladnout. Před podáváním ji lehce pocukrujte.

Vyzkoušejte také jednoduchou mramorovou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Sladká první republika

Kristina Šemberová a Eva Všetíčková Sladká první republika

Tradice sladkého pečiva je u nás velmi silná, i když v čase se proměňovala. Mnohé kynuté koláče, buchty, záviny a bábovky pocházejí z předminulého století, prvorepublikové řezy, dorty, zákusky, pudinky, nákypy a drobné pečivo k odpolednímu čaji upadly v zapomnění. Oživily je a pro dnešní jazýčky upravily zkušené novinářky a autorky kuchařek. Kristina Šemberová se přes deset let věnuje výzkumu prvorepublikové kuchyně, a proto jednotlivé kapitoly uvádějí texty o dobových surovinách, cukrárnách, kavárnách a jídelníčku. O zájmu o první republiku svědčí fakt, že kuchařka Sladká první republika vyšlá ve třetím vydání v upravené a rozšířené verzi o kapitolu moučníků na lžičku, které se dnes velmi zvolna vracejí na náš stůl.

Vydalo nakladatelství scrptd media.


Přečtěte si také

Recepty