Sladká první republika

Mramorová třívrstvá bábovka s čokoládou a ovocným sirupem

Moje hodnocení
15x

Potěchu pro oko nabízely během první republiky i prosté domácí dezerty. Třenou bábovku obarvěte čokoládou a červeným ovocným sirupem a na řezu se vyjeví mramorování jako v italském kostele. Tuhle krásku tak můžete podávat na Boží hod vánoční nebo kteroukoli zimní neděli.

12 porcí
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Mixérem nebo v robotu s nástavcem plochá metla vyšlehejte změklé máslo s cukrem do husté pěny, trvá to zhruba 10 minut, ručně vařečkou pak 30 minut. Do máslové pěny postupně po jednom zašlehejte žloutky a citronovou kůru.
  2. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Mouky smíchejte s kypřicím práškem a solí a směs přimíchávejte ke žloutkům po malých částech střídavě se sněhem a mlékem.
  3. Troubu předehřejte na 160 °C. Těsto rozdělte na tři díly. První nechte žlutý, do druhého vmíchejte čokoládu a kakao a do třetího sirup.
  4. Do připravené formy vrstvěte jedno těsto po druhém, případně ho můžete lžící obkroužit ve formě a náplně víc prolnout. Pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut až 1 hodinu. Vyjměte, nechte mírně zchladnout ve formě a vyklopte. V silikonové formě nechte bábovku zcela vychladnout. Před podáváním ji lehce pocukrujte.

Vyzkoušejte také jednoduchou mramorovou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj receptu

Sladká první republika

Kristina Šemberová a Eva Všetíčková Sladká první republika

Tradice sladkého pečiva je u nás velmi silná, i když v čase se proměňovala. Mnohé kynuté koláče, buchty, záviny a bábovky pocházejí z předminulého století, prvorepublikové řezy, dorty, zákusky, pudinky, nákypy a drobné pečivo k odpolednímu čaji upadly v zapomnění. Oživily je a pro dnešní jazýčky upravily zkušené novinářky a autorky kuchařek. Kristina Šemberová se přes deset let věnuje výzkumu prvorepublikové kuchyně, a proto jednotlivé kapitoly uvádějí texty o dobových surovinách, cukrárnách, kavárnách a jídelníčku. O zájmu o první republiku svědčí fakt, že kuchařka Sladká první republika vyšlá ve třetím vydání v upravené a rozšířené verzi o kapitolu moučníků na lžičku, které se dnes velmi zvolna vracejí na náš stůl.

Vydalo nakladatelství scrptd media.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů