Těsto
- polohrubá mouka 400 g
- Kypřicí prášek 1 sáček
- špetka soli
- vanilkový cukr 1 sáček
- cukr moučka 120 g
- strouhaný kokos 80 g
- čokoláda na vaření 50 g
- kefír 200 ml
- Olej 50 ml
- Vejce 2 ks
Krém
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 300 ml
- vanilkový cukr 1 sáček
- vaječný likér 20 ml
- čerstvé maliny 50 g + na ozdobení
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku prosejte s kypřicím práškem a solí. Promíchejte s oběma cukry a kokosem. Čokoládu nakrájejte nadrobno nebo nastrouhejte nahrubo a vmíchejte do mouky.
- Kefír prošlehejte s olejem a vejci, přidejte sypké suroviny a promíchejte.
- Formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky a naplňte těstem do dvou třetin. Pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá nebo jen s pár vlhkými drobečky. Upečené muffiny vyjměte, nechte trochu zchladnout a vyklopte.
- Smetanu vyšlehejte s cukrem na pevnou šlehačku. Polovinu ochuťte vaječným likérem a naplňte jí cukrářský sáček bez trubičky. Maliny propasírujte přes sítko, vmíchejte do druhé poloviny šlehačky a dejte ji do druhé cukrářského sáčku bez trubičky. Oba sáčky vložte do třetího cukrářského sáčku s řezanou trubičkou.
- Na zcela vychladlé muffiny nastříkejte do výšky dvoubarevnou šlehačku a korunujte ji malinou.