Medovníkové kuličky plněné sušenými švestkami

Moje hodnocení
5x

Tradiční české Vánoce se neobejdou bez mnoha rozmanitých druhů cukroví, vánoček a dalších dobrot, které nám dodávají energii pro zdolání dlouhé zimy. Rodinných receptů má každý z nás v rukávu na tucty, nicméně při zdravějším pečení se mnohdy musí sáhnout po trochu jiných surovinách. Zkuste třeba tyto medovníkové kuličky trochu jinak. :)

15 porcí
30 minut
česká

Suroviny

  • polohrubá mouka z dvouzrnky (např. Probio) 200 g
  • soda 1 lžička
  • panely (např. Probio) 80 g
  • perníkové koření 1/2 lžičky
  • sůl (špetka soli)
  • med 2 lžíce
  • máslo 30 g
  • sůl (vejce) 1 ks

Na dokončení

  • tahini pasta 150 g
  • zahřátý med 120 g
  • sušené švestky
  • vlašské ořechy na obalení

Postup přípravy

  1. Z ingrediencí nejprve zpracujte těsto.
  2. Z těsta pak vytvořte placičky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Pečte při 180 °C 10 minut. Nechte zchladnout.
  4. Placičky rozmixujte najemno. Odeberte si 250 g směsi a smíchejte s medem a tahini pastou.
  5. Švestky překrájejte na menší kusy a zabalte do vytvořené směsi.
  6. Prsty tvarujte kuličky (nevyvalujte mezi dlaněmi, spíš pracujte články prstů).
  7. Nakonec obalte ve zbylých drobečcích a najemno nasekaných oříškách.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty