Suroviny
- ovesné vločky (jemné ) 400 g
- máslo (změklé ) 240 g
- třtinový cukr (jemně mletý ) 120 g
- kakao (holandského typu) 4 vrchovaté lžíce
- káva (silná černá ) 4 lžíce
- vanilkový extrakt (nebo dřeň z 1 vanilkového lusku) pár kapek
- maliny (lyofilizované ) 50 g
Postup přípravy
- Vločky, máslo, cukr, kakao, kávu, malinový džem a vanilku smíchejte v míse a vypracujte kompaktní hmotu. Zakryjte ji potravinářskou fólií a uložte na 30–60 minut do lednice, zpevní a nebude se tolik lepit.
- Z odpočinuté hmoty tvarujte kuličky o průměru zhruba 2 cm.
- Lyofilizované maliny podrťte nebo rozmixujte nahrubo. Kakaové kuličky v nich obalte. Skladujte je ve vzduchotěsné krabici v chladu a suchu.
PRIMA TIP: Lyofilizace neboli sušení mrazem bylo objeveno francouzskými vědci na počátku 20. století. Dochází při ní k rychlému zmrazení potraviny a následnému odpaření vody. Potravina si tak zachová chuť, vůni, vitaminy i minerální látky.