Karolína Fourová

Severské malinové kuličky z ovesných vloček

Moje hodnocení
12x

Ovesné vločky jsou na Severu tak populární, že si vydobyly místo i ve vánočním cukroví. V Norsku se těmto nepečeným kuličkám říká havregrynskugler, ve Švédsku a Dánsku chokladbollar. Tradičně se vločky míchají s čokoládou a obalují se v kokosu, ale verze s malinovým džemem a silnou kávou je úžasně překvapivá.

1 porce
60 minut
norská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Vločky, máslo, cukr, kakao, kávu, malinový džem a vanilku smíchejte v míse a vypracujte kompaktní hmotu. Zakryjte ji potravinářskou fólií a uložte na 30–60 minut do lednice, zpevní a nebude se tolik lepit.
  2. Z odpočinuté hmoty tvarujte kuličky o průměru zhruba 2 cm.
  3. Lyofilizované maliny podrťte nebo rozmixujte nahrubo. Kakaové kuličky v nich obalte. Skladujte je ve vzduchotěsné krabici v chladu a suchu.

PRIMA TIP: Lyofilizace neboli sušení mrazem bylo objeveno francouzskými vědci na počátku 20. století. Dochází při ní k rychlému zmrazení potraviny a následnému odpaření vody. Potravina si tak zachová chuť, vůni, vitaminy i minerální látky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Karolína Fourová

Karolína Four Karolína Fourová

Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku. Orientovat se v džungli protichůdných doporučení je složité a poznat pravdu ještě složitější. Výživa přitom zásadním způsobem ovlivňuje náš život i naši budoucnost. Výživová specialistka Karolína Fourová se proto rozhodla srozumitelně sepsat základní principy stravování. Ve své knize představuje jednotlivé složky výživy a jejich úkol v lidském organismu. Naučí vás číst správně obaly potraviny, vybírat si ty prospěšné. Přidává i svých 40 oblíbených receptů, ve kterých si získané znalosti rovnou ověříte.

www.karolinafour.cz


Přečtěte si také

Recepty