Výživná kniha o jídle

Manuál pro dokonalé Vánoce: Jak správně připravit a skladovat bramborový salát se smaženým kaprem

Pokud se držíte tradic, na vašem štědrovečerním stole nechybí kapr a bramborový salát. Recept na salát má každá rodina ten svůj, jedinečný a samozřejmě nejlepší. Ale způsob přípravy by měl být u všech stejný. Výživová expertka Karolína Fourová poradí, jak ho připravit, a také jak ho skladovat, aby vám mezi svátky nebylo špatně.

Perfektní bramborový salát

Recept na ten nejlepší bramborový salát má každý z nás jiný. Recept na správnou výrobní praxi, na způsob a délku jeho skladování by měl mít každý z nás shodný. Bramborový salát patří mezi lahůdkový sortiment, který se před konzumací tepelně neupravuje. To znamená, že se už při výrobě a následném skladování musíme maximálně snažit o to, aby nedošlo ke kontaminaci nežádoucími mikroorganismy, které by se v pokrmu množily až do chvíle, než se dostane na náš talíř.

  • Čisti, kudy chodíš. To je základní hygienické pravidlo potravinářského provozu a mělo by být i pravidlem vaší kuchyně. Aby nedošlo ke kontaminaci zeleniny a dalších surovin, které se již nebudou tepelně opracovávat, z rukou nebo rizikových vaječných skořápek, myjte si před přípravou i v jejím průběhu ruce mýdlem a saponátem myjte povrchy, na nichž salát připravujete. Na čistotu myslete ale i po tom, co salát zamícháte a uložíte do lednice. Z mísy ujídejte vždy čistou lžící a přiklopte ji, nebo přetáhněte potravinářskou fólií.

  • Majonéza bez rizika. Chcete-li připravit salát, jehož konzumace bude bezpečná, použijte na přípravu kupovanou majonézu z pasterovaných vajec. Na výrobu domácí majonézy ze syrových vajec použijte raději ta kupovaná, která jsou z monitorovaných a značených chovů a riziko salmonelózy, onemocnění, které by vám mohlo vánoční svátky řádně znepříjemnit, je menší než u vajec domácích. Vybírejte vejce čerstvá, skladovaná co nejkratší dobu v chladu, s čistou a nepoškozenou skořápkou.
  • Kouzlo správné teploty. Nízká nebo naopak vysoká teplota jsou nejlepšími přáteli konzervace potravin a prodloužení jejich trvanlivosti. Tepelným ošetřením prochází nejen pasterovaná vejce, ale také kořenová zelenina a brambory, které vaříte, ošetření sterilací je využito v případě sterilovaných okurek nebo hrášku.

V okamžiku, kdy jsou všechny suroviny smíchané dohromady, je potřeba salát co nejrychleji uložit do lednice a zchladit na teplotu nižší než 4 °C, při té totiž nežádoucí mikroorganismy rostou velmi neochotně a pomalu.

  • Tři dny a dost. Skladovat salát až na silvestrovské chlebíčky příliš bezpečné není. I při dodržení všech hygienických pravidel byste měli bramborový salát a další lahůdky tohoto typu spotřebovat do 2–3 dnů.

Voňavý kapr

Ryba na štědrovečerní tabuli je tradice. Jak ale správně vybrat a jak pak rybí maso skladovat, aby bylo chutné a zdravotně nezávadné? Čerstvá ryba by měla mít nezapadlé, jasné oči bez zákalu, červené žábry, lesklé šupiny a pružné maso s přirozeným slizem na povrchu. Pokud povrch ryby zmáčknete prstem, prohlubeň by měla za chvíli zmizet. V případě, že by na povrchu ryby zůstal dolík, nekupujte ji. Ryba by rozhodně neměla nepříjemně zapáchat. Nevábně vonící ryba už vykazuje známky kažení.

Mějte také na paměti, že rybí maso se kazí v běžné teplotě mnohem rychleji než jakékoliv jiné. Na nákup se proto vyzbrojte taškou určenou k přenášení chlazených a mražených potravin a nenechávejte ryby ležet v autě nebo po příchodu domů nevybalené v tašce. Ryby je potřeba uložit ihned do chladu a do druhého dne od nákupu spotřebovat.

Čerstvou rybu můžete ihned po příchodu domů zamrazit, pokud víte, že jí máte větší množství, než zvládnete sníst. Neskladujte ji ale v mrazáku až do letních prázdnin. Tučná ryba, jako je vánoční kapr, vydrží v mrazáku v dobré kondici přibližně 3 měsíce, poté začínají tuky v ní obsažené oxidovat, ryba ztrácí příjemnou chuť a vůni a maso může ztrácet pevnost.

Pokud vánočního kapra připravujete smaženého v trojobalu, na smažení použijte nejlépe řepkový olej, který má vysoký kouřový bod, a tudíž se při běžném smažení nepřepaluje. Případně ho nakombinujte s přepuštěným máslem, který snáší vyšší teploty lépe než čerstvé máslo a dodá rybě příjemnou máslovou chuť a vůni.

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH

Autor článku

Výživná kniha o jídle

Karolína Fourová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty