Přepuštěné máslo pochází z Indie, kde je součástí ajurvédské medicíny. Ani u nás to ale není nic nového, naše babičky si přepouštěly máslo hlavně kvůli zvýšení trvanlivosti.

Přepuštěné máslo pochází z Indie, kde je součástí ajurvédské medicíny. Ani u nás to ale není nic nového, naše babičky si přepouštěly máslo hlavně kvůli zvýšení trvanlivosti.
Přepuštěné máslo vám v uzavřené nádobě vydrží několik měsíců. To ale není ani zdaleka jeho jediná výhoda. Rapidně se zvýší jeho bod zakouření, tedy teplota, při které se tuk začíná přepalovat, a to z původních 150–180 °C na 200–250 °C. Na ghí tedy můžete směle smažit, například nedělní řízky smažené na přepuštěném máslíčku jsou největší lahůdka!
Ghí je také vhodné pro lidi, kteří trpí intolerancí na mléčné výrobky. Při přepuštění se totiž máslo vyčistí od mléčných bílkovin. A přitom si zachová svou lahodnou chuť.
Vezměte 500 g nesoleného másla a dejte ho do kastrolu se silným dnem. Na středním ohni máslo rozpusťte.
Ztlumte plamen tak, aby máslo jen maličko bublalo. Kastrol nezakrývejte. Máslo bude pěnit a prskat. Na povrchu se začne srážet bílkovina. Máslo se krásně rozvoní a zezlátne. Pečlivě hlídejte, ať máslo nepřipálíte, mělo by zůstat zlatavé, nesmí zhnědnout. Sraženinu na povrchu sbírejte děrovanou lžící. Až bude máslo čisté a přestane prskat, je čas stáhnout ho z ohně. Nechte ho trochu zchladnout. Přeceďte ho přes jemné sítko nebo plátýnko do čisté sklenice s pevným uzávěrem. Ghí jste připálili, pokud je cítit oříškově a zhnědlo :-(
Půl kila másla vám zabere asi 15 minut vaření. Pokud ho bude víc, bude to trvat déle.
Uchovejte v uzavřené nádobě v chladu.
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living