Přepuštěné máslo z pomalého hrnce
Zdroj: Klára Michalová
Přepuštěné máslo z pomalého hrnce
Zdroj:
Klára Michalová
Přepuštěné máslo je stále oblíbenější a není divu. Přepuštěním se máslo stává vhodné ke smažení, nepřepaluje se, ale přitom si zachovává chuť a vůni másla. Ideální na nedělní řízky nebo vánočního kapra. Pokud máte doma pomalý hrnec, vyzkoušejte ghí připravit v něm, je to jednoduché a ekonomicky výhodné.
Pokud nemáte doma pomalý hrnec, vyzkoušejte klasickou přípravu v hrnci:
Postup přípravy
-
Do pomalého hrnce dejte kostky másla, zapněte ho na vysoký stupeň (high) a nastavte 3 hodiny. Přikryjte poklicí a hodinu a půl nechte bez povšimnutí.
-
Poté lžící z povrchu seberte sraženou syrovátku (schovejte si ji v mističce – je dokonalá třeba do bramborové kaše). Poklici nechte otevřenou na škvírku, aby se mohla odpařovat vlhkost a sběr syrovátky opakujte každou půlhodinu, celkem ji tedy budete sbírat 4x.
-
Poté hrnec opět zavřete poklicí, nastavte nízký stupeň (low) na 1,5 hodiny. Na konci by máslo mělo mít krásnou žlutozlatou barvu a výpečky usazené na dně tmavě hnědou.
-
Ghí přelijte přes jemný cedník vyložený gázou do sklenic. Nechte je na lince vychladnout, poté skladujte v chladu nebo ve spíži.
Přepuštěné máslo z pomalého hrnce 2
Zdroj: Klára Michalová
Přepuštěné máslo z pomalého hrnce 2
Zdroj:
Klára Michalová