Suroviny
- máslo 1 kg
Pokud nemáte doma pomalý hrnec, vyzkoušejte klasickou přípravu v hrnci:
Postup přípravy
- Do pomalého hrnce dejte kostky másla, zapněte ho na vysoký stupeň (high) a nastavte 3 hodiny. Přikryjte poklicí a hodinu a půl nechte bez povšimnutí.
- Poté lžící z povrchu seberte sraženou syrovátku (schovejte si ji v mističce – je dokonalá třeba do bramborové kaše). Poklici nechte otevřenou na škvírku, aby se mohla odpařovat vlhkost a sběr syrovátky opakujte každou půlhodinu, celkem ji tedy budete sbírat 4x.
- Poté hrnec opět zavřete poklicí, nastavte nízký stupeň (low) na 1,5 hodiny. Na konci by máslo mělo mít krásnou žlutozlatou barvu a výpečky usazené na dně tmavě hnědou.
- Ghí přelijte přes jemný cedník vyložený gázou do sklenic. Nechte je na lince vychladnout, poté skladujte v chladu nebo ve spíži.
Přepuštěné máslo z pomalého hrnce 2 Zdroj: Klára Michalová