Recept na přepuštěné máslo (ghí) z pomalého hrnce

Moje hodnocení
24x

Přepuštěné máslo je stále oblíbenější a není divu. Přepuštěním se máslo stává vhodné ke smažení, nepřepaluje se, ale přitom si zachovává chuť a vůni másla. Ideální na nedělní řízky nebo vánočního kapra. Pokud máte doma pomalý hrnec, vyzkoušejte ghí připravit v něm, je to jednoduché a ekonomicky výhodné.

1 porce
120 minut

Suroviny

Pokud nemáte doma pomalý hrnec, vyzkoušejte klasickou přípravu v hrnci:

Postup přípravy

  1. Do pomalého hrnce dejte kostky másla, zapněte ho na vysoký stupeň (high) a nastavte 3 hodiny. Přikryjte poklicí a hodinu a půl nechte bez povšimnutí.
  2. Poté lžící z povrchu seberte sraženou syrovátku (schovejte si ji v mističce – je dokonalá třeba do bramborové kaše). Poklici nechte otevřenou na škvírku, aby se mohla odpařovat vlhkost a sběr syrovátky opakujte každou půlhodinu, celkem ji tedy budete sbírat 4x.
  3. Poté hrnec opět zavřete poklicí, nastavte nízký stupeň (low) na 1,5 hodiny. Na konci by máslo mělo mít krásnou žlutozlatou barvu a výpečky usazené na dně tmavě hnědou.
  4. Ghí přelijte přes jemný cedník vyložený gázou do sklenic. Nechte je na lince vychladnout, poté skladujte v chladu nebo ve spíži.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty