Domácí majonéza: základní recept + 4 ochucené varianty

Moje hodnocení
14x

Základní ingredience mnoha receptů, kterou si můžete snadno připravit doma ze surovin, u kterých znáte jejich původ. Řeč je o majonéze, hojně používané v celé řadě pokrmů. S naším receptem si ji můžete připravit i v několika ochucených variacích!

1 porce
10 minut

Suroviny

Koprovo-hořčičná majonéza

  • domácí majonéza 1 hrnek
  • hrubozrnná hořčice 2 lžičky
  • kopr (sušený nebo čerstvý kopr (nakrájený nadrobno)) 1 lžička

Wasabi majonéza

  • domácí majonéza 1 hrnek
  • wasabi prášek (wasabi prášek (případně hotová wasabi pasta, pak ale bez vody)) 2 lžičky + trochu vody
  • citronová šťáva (šťáva z citronu) cca 1 lžička

Uzená papriková majonéza

Citronová majonéza

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny si dejte půl hodiny předem na pult, aby měly pokojovou teplotu.
  2. Do misky dejte žloutky, hořčici a trochu soli.
  3. Zakápněte trochou octa nebo citronové šťávy.
  4. Poté dobře prošlehejte a po kapkách postupně přidávejte olej. Dávkujte za stálého šlehání a opravdu opatrně, vše se musí vstřebat. Olej zkrátka nesmí být v misce prakticky vidět a hned se musí spojit s vaječnou směsí do hladké emulze.
  5. Jakmile bude směs trochu hustá, můžete od kapek přejít k dávkování v tenkém pramínku.

Jak na ochucenou majonézu?

Snadno, v našem receptu najdete kromě základní majonézy i čtyři další, ochucené. Stačí smíchat hrnek té domácí, kterou si připravíte, s vybranými ingrediencemi. Vykouzlíte tak z klasické variace další skvělé omáčky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty