Domácí majonéza: základní recept + 4 ochucené varianty

Moje hodnocení
18x

Základní ingredience mnoha receptů, kterou si můžete snadno připravit doma ze surovin, u kterých znáte jejich původ. Řeč je o majonéze, hojně používané v celé řadě pokrmů. S naším receptem si ji můžete připravit i v několika ochucených variacích!

1 porce
10 minut

Suroviny

Koprovo-hořčičná majonéza

Wasabi majonéza

Uzená papriková majonéza

Citronová majonéza

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny si dejte půl hodiny předem na pult, aby měly pokojovou teplotu.
  2. Do misky dejte žloutky, hořčici a trochu soli.
  3. Zakápněte trochou octa nebo citronové šťávy.
  4. Poté dobře prošlehejte a po kapkách postupně přidávejte olej. Dávkujte za stálého šlehání a opravdu opatrně, vše se musí vstřebat. Olej zkrátka nesmí být v misce prakticky vidět a hned se musí spojit s vaječnou směsí do hladké emulze.
  5. Jakmile bude směs trochu hustá, můžete od kapek přejít k dávkování v tenkém pramínku.

Jak na ochucenou majonézu?

Snadno, v našem receptu najdete kromě základní majonézy i čtyři další, ochucené. Stačí smíchat hrnek té domácí, kterou si připravíte, s vybranými ingrediencemi. Vykouzlíte tak z klasické variace další skvělé omáčky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty