Suroviny
- žloutek 3 ks
- slunečnicový olej 200–300 ml
- dijonská hořčice 1 lžička
- ocet (nebo citronová šťáva) 1/2 lžičky
- sůl
Koprovo-hořčičná majonéza
- domácí majonéza 1 hrnek
- hrubozrnná hořčice 2 lžičky
- kopr (sušený nebo čerstvý, nakrájený nadrobno) 1 lžička
Wasabi majonéza
- domácí majonéza 1 hrnek
- wasabi prášek (případně hotová wasabi pasta, pak ale bez vody) 2 lžičky + trochu vody
- citronová šťáva cca 1 lžička
Uzená papriková majonéza
- domácí majonéza 1 hrnek
- mletá uzená paprika 2 lžičky
- limetková šťáva cca 1 a 1/2 lžičky
Citronová majonéza
- domácí majonéza 1 hrnek
- citronová kůra cca 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžíce
Připravte základní majonézu podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Všechny suroviny dejte půl hodiny předem na pult, aby měly pokojovou teplotu.
- Do misky dejte žloutky, hořčici a trochu soli.
- Zakápněte trochou octa nebo citronové šťávy.
- Poté dobře prošlehejte a po kapkách postupně přidávejte olej. Dávkujte za stálého šlehání a opravdu opatrně, vše se musí vstřebat. Olej zkrátka nesmí být v misce prakticky vidět a hned se musí spojit s vaječnou směsí do hladké emulze.
- Jakmile bude směs trochu hustá, můžete od kapek přejít k dávkování v tenkém pramínku.
Jak na ochucenou majonézu?
Snadno, v našem receptu najdete kromě základní majonézy i čtyři další, ochucené. Stačí smíchat hrnek té domácí, kterou připravíte, s vybranými ingrediencemi. Vykouzlíte tak z klasické variace další skvělé omáčky.
Domácí majonézu můžete využít k přípravě klasického bramborového salátu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE