Najděte si recept
Na co máte chuť?

Domácí majonéza: základní recept + 4 ochucené varianty
Základní ingredience mnoha receptů, kterou si můžete snadno připravit doma ze surovin, u kterých znáte jejich původ. Řeč je o majonéze, hojně používané v celé řadě pokrmů. S naším receptem si ji můžete připravit i v několika ochucených variacích!
do 10 minut
Suroviny
- žloutky 3 ks
- slunečnicový olej 200–300 ml
- dijonská hořčice 1 lžička
- trochu octa nebo citronové šťávy
- sůl
Koprovo-hořčičná majonéza:
- domácí majonéza 1 hrnek
- hrubozrnná hořčice 2 lžičky
- sušený nebo čerstvý kopr (nakrájený nadrobno) 1 lžička
Wasabi majonéza:
- domácí majonéza 1 hrnek
- wasabi prášek (případně hotová wasabi pasta, pak ale bez vody) 2 lžičky + trochu vody
- šťáva z citronu cca 1 lžička
Uzená papriková majonéza:
- domácí majonéza 1 hrnek
- uzená mletá paprika 2 lžičky
- limetková šťáva cca 1 a 1/2 lžičky
Citronová majonéza:
- domácí majonéza 1 hrnek
- kůra z citronu cca 1 lžička
- šťáva z citronu 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Všechny suroviny si dejte půl hodiny předem na pult, aby měly pokojovou teplotu.
- Do misky dejte žloutky, hořčici a trochu soli.
- Zakápněte trochou octa nebo citronové šťávy.
- Poté dobře prošlehejte a po kapkách postupně přidávejte olej. Dávkujte za stálého šlehání a opravdu opatrně, vše se musí vstřebat. Olej zkrátka nesmí být v misce prakticky vidět a hned se musí spojit s vaječnou směsí do hladké emulze.
- Jakmile bude směs trochu hustá, můžete od kapek přejít k dávkování v tenkém pramínku.
Jak na ochucenou majonézu?
Snadno, v našem receptu najdete kromě základní majonézy i čtyři další, ochucené. Stačí smíchat hrnek té domácí, kterou si připravíte, s vybranými ingrediencemi. Vykouzlíte tak z klasické variace další skvělé omáčky.