Polévka je grunt! To se ví u nás, ale i ve světě. Prvenství mezi nejlepšími polévkami světa si drží Japonsko, které má ve svém kulinářském repertoáru skvělé receptury. Ale ani naše malá česká kotlina není pozadu. Svět jsme okouzlili hned dvěma polévkami.
Mezi 50 nejlepšími polévkami světa jsou i dvě české. Jednu z nich prý Slováci umí připravit lépe
Internetový portál TasteAtlas prezentuje nejrůznější žebříčky oblíbenosti jídla napříč kontinenty. Posuzuje nezávisle lokální pokrmy a sbírá recenze potravinových kritiků a výzkumné články o oblíbených ingrediencích a receptech. Díky těmto informacím jsou sestavovány žebříčky těch nej jídel v určitých kategoriích.
Nejlepší polévka světa
Na webu se objevil žebříček nejlepších světových polévek. Seznam se často aktualizuje a některé polévky se tak týdně posunou o několik příček dopředu či dozadu. Prvenství mezi polévkami však bezkonkurenčně drží japonský tonkotsu ramen, který je oblíbený po celém světě.
Tonkotsu je jedinečný styl ramenu tvořený z tučného vepřového vývaru z kostí, čerstvých nudlí, naložených vajec s měkkým žloutkem a jemného vepřového bůčku, který se skoro rozpouští v ústech. Ramen se obvykle doplňuje jarní cibulkou pro svěžest, bambusovými výhonky, mořskou řasou nori a sladkou kukuřicí.
V žebříčku se ale objevily i další typy ramenu – Shio, Miso, Shoyu a Hakata, milovníci nudlových polévek tak mají z čeho vybírat!
Česká polévková špička
Ani naše česká stopa však není pozadu. Prvenství mezi českými polévkami drží česnečka, která nejen skvěle vyžene bacily i kocovinu, ale navíc evidentně umí nadchnout nezávislé světové kritiky. Česnek je zkrátka surovina nad zlato.
All about the 100 best-rated soups in the world: www.tasteatlas.com/100-best-rated-soups-in-the-world
Posted by TasteAtlas on Friday, April 14, 2023
Zatímco česnečka atakuje Top 10 nejlepších polévek a mezi asijskými skvosty tvrdě hájí své místo, další českou polévku bychom hledali až kolem Top 50.
Připravte si poctivou domácí česnečku s bramborem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Slováci, nebo Češi?
Polévky obsahující zelí nejspíš kritikům chutnají, neboť do seznamu zařadili i Čechy oblíbenou zelňačku a kapustnicu našich bratrů Slováků. Ovšem zatímco podle aktuálního žebříčku kapustnica obsadila 26. příčku, naše zelňačka je na 47. místě. Opravdu jsou v nich tak velké rozdíly?
Přestože existuje mnoho druhů této klasiky se zelím, většina z nich se skládá z kysaného zelí, brambor, smetany a uzeného masa nebo paprikové klobásy. Většinou se jedná o polévku dochucenou mletou paprikou, ale na Moravě je populární i bílá valašská kyselica. Ve slovenské variantě se pak často objevují houby. Fajnšmekři přidávají dokonce pár sušených švestek.
Zdroj: tasteatlas
Poctivou domácí zelňačku s klobásou můžete vyzkoušet podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima