Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Na nákupech
Na nákupech

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Už žádné měkké dárky! Teď frčí ostré, přímo z Japonska

Ostré dárky z Japonska

Ostré dárky z Japonska Zdroj: archiv Brusnekameny.cz

  • Zavřít
Ostré dárky z Japonska

Ostré dárky z Japonska Zdroj: archiv Brusnekameny.cz

Každoroční vánoční dárkové „missionimpossible“ tentokrát dáte levou zadní. Okouzlíte svou milovanou polovičku, maminku, babičku i nejlepšího kamaráda. Hlasité naříkání na tupé nože ukončíte dárkem z prvotřídní oceli až z Japonska.

Seznam.cz banner

Kuchyňské nože s tradicí sahající do poloviny 13. století v kuchyni už nikdo za nic nevymění. Pomocí odborného slovníčku vysvětlíme podle čeho vybrat ten pravý.

Tradice nožířství na japonských ostrovech

Seki-City, centrum výroby japonských mečů a nožů, je zastrčené město ve zvlněných kopcích největšího ostrova Japonska Honšú, které oblévají dvě malebné řeky. Uprostřed krásné přírody zde vznikala již od poloviny 13. století jedna z největších mečířských řemeslných oblastí Japonska. Jen o století později zde bylo více než 300 mečířů. Vysoká kvalita Seki mečů byla rychle uznána na všech japonských ostrovech a tato pověst jí zůstala dodnes.

Město nožů v současnosti

V průběhu několika staletí byly techniky a dovednosti starých mečířů a nožířů předávány z generace na generaci a řemeslní mistři neustále inovovali a zdokonalovali své znalosti. Nyní město Seki zůstává vibrujícím centrem japonské výroby nožů nejvyšší kvality, která je známá po celém světě.

Nože MCUSTA jsou pojem, který musíte znát

Jeden ze specialistů na nože v Seki-City je výrobce MCUSTA, který představuje své nožířské umění nově už i na českém trhu. Ve světě je to již 15 let velmi uznávaná značka zavíracích nožů a v posledních letech MCUSTA dobývá trh i na poli profesionálních kuchyňských nožů. Jejich kuchyňské nože značky ZANMAI jsou tento rok horkou vánoční novinkou.

Co na to čeští nožíři?

„Japonské nože ZANMAI jsou velmi oblíbené díky svojí dokonalosti. Je to výhodná investice. Nejen preciznost ruční práce, ale i použité materiály dávají najevo, že každý nůž této značky je prakticky umělecký kus. Čepele většiny modelových řad jsou kované z damascénské oceli a zakaleny na úctyhodných 61 stupňů Rockwella (velmi vysoká tvrdost oceli), aby si drželi svoji ostrost.“ popisuje odborník na japonské nožířství a jeden z přímých dovozců z Japonska František Černý.

Mladí, co si zahrávají s noži
Novinky

Mladí, co si zahrávají s noži

Proč dát přednost Japonsku?

Nože z Japonska mají oproti masivní produkci jinou péči. V sériové výrobě jsou nože často lajdácky nabroušené a vy koupíte prakticky tupé ostří, které byste hned museli dát do pořádku odborným přebroušením. Nože ZANMAI mají ostří Hamaguri (viz. slovníček níže), které je z výroby perfektně ručně vybroušené. Tento typ vybroušení zajišťuje dokonalou kontrolu nad řezem. Na rukojeti jsou používané nejrůznější materiály, které podtrhují typický design každé modelové řady. Ať už se jedná o laminované dřevo Pakka, které kombinuje různé barvy dřeva nebo umělý kámen Corian, jedno mají tyto materiály společné, a to vysokou odolnost a atraktivní vzhled.

Osobní výběr a poradenství

Japonské nože MCUSTA ZANMAI najdete v nabídce firmy BRUSNEKAMENY.CZ, která je přímým dovozcem této značky pro Českou a Slovenskou republiku. Pokud byste si nože chtěli prohlédnout na vlastní oči, můžete navštívit prodejnu v Praze 4 - Libuši, kde vám i osobně poradí s výběrem toho správného kousku.

Slovníček ostříleného nožíře

Tvrdost:

HRC

• Tvrdost oceli (tedy i odolnost proti ztupení) lze číselně vyjádřit na Rockwellově stupnici (stupně HRC). Znamená to, na kolik byl materiál tepelně zušlechtěn neboli zakalen. V praxi platí, že kvalitní kuchyňské nože z uhlíkové ocele mívají kolem 56-58° HRC. Prémiové nože, často z damascénské oceli bývají zakaleny na extrémních 61° HRC. Vyšší stupně zakalení už se dále pro nože nedoporučují z důvodu křehnutí materiálu.

Typy ocelí:

AUS-8A

• Základní variantou ocele je kvalitní uhlíková ocel AUS-8A, která je velmi populární snad u všech japonských výrobců řezných nástrojů. Ocel je zakalena na 58° HRC.

Damascénská ocel

• Další možností je tradiční damascénská ocel o 32 vrstvách s jádrem z japonské oceli VG-10. Tato ocel nevyniká jen svými vlastnostmi, ale také jedinečným vzhledem. Na čepeli je vidět struktura jednotlivých vrstev. Tato ocel je zakalena na 61° HRC.

V Gold-10

• Čistá japonská ocel VG-10, ve světě též známé pod pojmem "super steel". A to díky svým vlastnostem. Ocel je opět zakalena na hodnotu 61 ° HRC.

Ostří:

Hamaguri

• Jedná se o japonský typ konvexně broušeného ostří. Oproti klasickému dvou fazetovému ostří (oboustranné ostří do „V“) vyniká Hamaguri maximální ostrostí a větší odolností proti ztupení.

Typy rukojetí:

PakkaWood

• U většiny řad japonských nožů je pro rukojeti použito dřevo PAKKA různých barev. Jedná se o laminaci několika typů dřevin, díky které získáte ještě úžasnější kresbu dřeva.

Micarta

• Další možností jsou pak rukojeti ze zelené Micarty imitující letokruhy dřeva. Tento materiál je dobře známý mezi výrobci kapesních nožů. Jednoduše řečeno se jedná o vrstvenou tkaninu zalitou v pryskyřici.

Corian

• Pokud hledáte něco opravdu nezaměnitelného, tak je ještě možnost rukojetí z bílého Corianu. Tento materiál je směsí přírodních minerálů a čistého akrylového polymeru. Vyznačuje se vysokou odolností, hygienickými vlastnostmi a dokonalým vzhledem.

Autor: Michaela Králová, František Černý, zdroj: www.brusnekameny.cz

Sdílejte článek
Štítky dřevo Japonsko výroba kuchyňský nůž materiál vzhled vánoční dárky japonské nože VG-10

Návrhy pro vás

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku Maso

Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku Vegetariánské

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky Sladké

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře Předkrmy a chuťovky

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Vejce natvrdo v hořčično-koprové omáčce s pečenými bramborami – báječný bezmasý oběd, který má šmrnc Omáčky

Vejce natvrdo v hořčično-koprové omáčce s pečenými bramborami – báječný bezmasý oběd, který má šmrnc


Přečtěte si také

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Maso
Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku

Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku

Vegetariánské
Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Soutěžící
Jiří Basta by případnou výhru dal na renovaci těla

Jiří Basta by případnou výhru dal na renovaci těla

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak zpracovat švestky? Máme pro vás užitečné tipy a recepty nasladko, naslano i do skleničky

Jak zpracovat švestky? Máme pro vás užitečné tipy a recepty nasladko, naslano i do skleničky

Sladké
Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky

Předkrmy a chuťovky
Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře

Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky

Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku Sladké

Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou Recepty

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou

Maso
Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku

Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře Předkrmy a chuťovky

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Vegetariánské
Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě Polévky

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské Recepty

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě Polévky

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi Recepty

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Předkrmy a chuťovky
Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova Recepty

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku Předkrmy a chuťovky

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku

Vegetariánské
Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Vejce natvrdo v hořčično-koprové omáčce s pečenými bramborami – báječný bezmasý oběd, který má šmrnc Omáčky

Vejce natvrdo v hořčično-koprové omáčce s pečenými bramborami – báječný bezmasý oběd, který má šmrnc

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Sladké
Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou Recepty

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou

Maso
Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha Saláty

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku Předkrmy a chuťovky

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku

Recepty
Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Čína straší novými zbraněmi. Ukázala střely, které mohou zasáhnout Spojené státy Fiala: Už nejsme černým pasažérem NATO. Česko je spolehlivý partner, pochvaloval si Rutte Řetězec stahuje z pultů nebezpečnou lampu. Nemáte ji doma?

prima-zeny

Syn Miroslava Etzlera nastupuje do první třídy a už má dvě holky. Hercem být nechce Peter Pecha jako český Kevin Costner. V Kamarádech se objevuje jako tajemný bodyguard Táňa Bystroňová odhalila trik na fotbalisty. Petr Švancara by se nechal chytit

prima-zoom

VIDEO: Finální test nejvyššího mostu světa Pes zavřený v autě je vždy v ohrožení života. Odbornice popsala, jak poznáte blížící se konec Proč havarovala supermoderní F-35? Detaily pádu odhalují, jak se s poruchou bojovalo dlouhých 50 minut

prima-fresh

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

prima-cool

VIDEO: Trailer herního Jamese Bonda Nejvíc vzrušující trailer roku: Margot Robbie a hezoun z Euforie vás nažhaví v nové verzi romantické klasiky Video: Rock se rozplakal dojetím na premiéře svého nového filmu. Publikum mu bouřlivě tleskalo 15 minut

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Královský život za dostupnou cenu: Skotský hrad je na prodej za 750 tisíc liber 9 nečekaných způsobů, jak využít okurku v domácnosti Kdoule: Jak pěstovat kdouloň a ovoce zpracovat na lahodný kdoulový sýr

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.