Bramborový salát je nejtypičtější přílohou štědrovečerní večeře. Skvěle si rozumí s kaprem, řízkem, ale také s lososem nebos vinnou klobásou. Správně jej dochutit může být celkem složitý úkol. K tradičnímu receptu stačí přistupovat s trpělivostí a výsledek bude stát za to. Podívejte se na triky, jak letos připravit ten nejlepší bramborový salát.
Tradiční bramborový salát povzneste k dokonalosti. Stačí malé změny
Správný varný typ brambor
Nejdůležitějším krokem, na kterém závisí celý výsledný pokrm, je bezpochyby připravit salát ze správného typu brambor. Bramborové kostičky v salátu si musí udržet pevnou strukturu a nemít moučnou chuť. Sáhněte proto po varném typu A, který je v obchodech často označen jako salátové brambory. Pokud máte možnost, vyberte si speciální českou odrůdu Keřkovské rohlíčky, která byla vyšlechtěna už v roce 1940. Má typický tvar podlouhlého rohlíčku, krásně žlutou barvu a lojovitou strukturu.
Vařte se slupkou a krájejte na malé kostičky
Brambory si uchovají více prospěšných látek a vitamínů, pokud je uvaříte se slupkou. Přihoďte do vody trochu celého kmínu a přiklopte pokličkou. Loupejte je ještě teplé, půjde vám to lépe. Brambory pak nakrájejte na stejně velké kostičky. Nebojte se menších kousků, lépe se propojí se zeleninou a majonézou.
Na zelenině záleží
Sterilizovaný mix zeleniny do salátu je skvělým pomocníkem, není na něm nic špatného. Váš salát však dostane zcela nový rozměr, pokud do něj přidáte zeleninu i nekonzervovanou. Použijte blanšírovaný hrášek. Mražený hrášek vařte 30 sekund ve vodě. Pak jej slijte a ihned přendejte do vody s ledem, aby se proces vaření zastavil. Hrášek si tak uchová svou jarní jemnou chuť a sytě zelenou barvu.
Pokud používáte čerstvou kořenovou zeleninu, vařte ji oloupanou ve vodě, kterou ochuťte solí, cukrem a octem. Zelenina do sebe natáhne chuť už během vaření a zároveň se díky přidanému octu nerozvaří.
Cibule je ošemetná
Cibuli do salátu přidávejte až jako poslední. Po nakrájení ji krátce spařte vařicí vodou, poté propláchněte studenou a nechte důkladně okapat. Syrová cibule v salátu rychle začíná kvasit a mohla by tak pokazit celý salát. Krájejte ji opravdu nadrobno. Zakousnout se do velkého kusu cibule není nejpříjemnější.
Obyčejnou žlutou cibuli lze v salátu perfektně nahradit cibulí červenou, jarní cibulkou nebo dokonce šalotkou, která má jemnější chuť. Červená vám salát hezky barevně rozzáří. Nebojte se ani nadrobno nasekaného pórku, který salátu dodá sladkost.
Lák z okurek nevylévejte
Až nakrájíte nakládané okurky, které jsou v bramborovém salátu nepostradatelné, přidejte k majonéze pár lžic láku, který salátu dodá perfektní dochucení.
Majonéza a hořčice
Někdo má rád lehčí verzi bramborového salátu, majonézu tak lze skvěle nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanu. Majolku s jogurtem můžete dokonce smíchat. A udělat tak odlehčenější verzi. Jen počítejte s tím, že v jogurtu jsou přirozeně živé bakterie a salát s jogurtem tak může začít dříve kvasit, je tedy určen k přímé spotřebě.
Do salátu se nejčastěji přidává plnotučná hořčice, letos můžete zkusit přidat lžíci dijonské, která celkový salát zase o trochu zvýrazní.
Salát musí odpočívat
Nejlépe chutná salát uleželý. Připravte ho tedy jeden den dopředu a nechte ho odpočívat přiklopený v lednici. Perfektně se vychladí a chutě budou mít dostatek času se propojit.
Zdroj: autorský text
redaktorka FTV Prima