Tipy na podzimní gastroakce: zvěřinové hody, chobotnice, svatomartinské slavnosti nebo světově známý festival

Máte po ruce kalendář a plánujete si podzimní program? Pak jistě oceníte naše čtyři tipy na famózní gastroakce, které se konají v říjnu a listopadu. Pochutnáte si na zvěřině, plodech moře, skvělém vínu i specialitách světového formátu. Tak čtěte dál!

Zvěřinové hody v Hospodě Na Spilce

Kanec se šípkovou, nebo se zelím? Známé dilema, které řeší myslivci v legendárním filmu Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, inspirovalo šéfkuchaře Hospody Na Spilce v Plzeňském Prazdroji Lukáše Holého a jeho tým. Od 17. do 22. října budou podávat speciální zvěřinové menu, kterému bude dominovat nejen kančí, ale také maso z jelena, daňka či zajíce v delikátních úpravách.

Právě zvěřina tradičně vládne gastronomickému podzimu. V Hospodě Na Spilce hostům nabídnou rolovaný kančí bok se zálivkou ze sladového octa, pivní gulášovou polévku z jelena, konfitované stehno ze zajíce, bramborové taštičky s dančím masem i španělského ptáčka z jelena. A samozřejmě také v úvodu zmiňovaná pomalu tažená kančí líčka na víně, kořenové zelenině a divokém koření se šípkovou omáčkou a perníkovo-mandlovými knedlíčky, nebo s červeným zelím na víně a bramborovými knedlíčky s cibulkou. Menu završí sladká tečka, marinovaná hruška v županu s ořechy, čokoládou, karamelovou omáčkou a sladem.

Chobotnice a kalamáry v Bruxxu

Chobotnice a olihně. Obě mají chapadla a žijí v moři. Dokázali byste je ale od sebe rozeznat? Přestože patří mezi hlavonožce, rozdíly jsou patrné na první pohled. A to i na talíři. To poznáte v belgické restauraci Bruxx od 11. do 17. října, kdy běží týden věnovaný chobotnicím a kalamárům. Zajít si tak můžete třeba na chobotnici s bylinkovým čajem a pomerančem nebo kalamáry s lanýži.

Když se řekne chobotnice, asi každému se vybaví živočich s kulatou hlavou a osmi chapadly. Oliheň, jejíž gastronomický název je kalamáry, zase poznáte tak, že má štíhlý torpédovitý tvar se dvěma ploutvemi a deseti chapadly. Co obě ovšem spojuje, je to, že se z nich připravují skutečné kulinářské dobroty.

„V gastronomii je rozdíl mezi chobotnicí a olihní obrovský, asi jako mezi lososem a halibutem. Chobotnice má plnější a na skus takové pevnější maso. Před další úpravou je třeba ji předem uvařit, zhruba hodinu a půl v červeném nebo bílém víně, aby změkla. Kalamáry mají zase dutější maso a na rozdíl od chobotnice potřebují rychlou akci na grilu. U nich platí, že čím jsou menší, tím jsou lepší,“ vyjmenovává rozdíly sous chef Bruxxu Oldřich Matoušek.

Jestli si ale myslíte, že na talíři dostanete jen uvařená chapadla a k tomu nějakou oblohu, pak neznáte Bruxx. Oldřich Matoušek své recepty dovedl k dokonalosti a spojuje v nich ingredience typické jak pro Belgii, tak třeba i Francii či Španělsko. Zajímá vás, jak chutná chobotnice s krvavou klobásou? Pokud ano, nechte si doporučit pokrm s názvem CHOBOTNICE A BOUDIN NOIR. V něm se totiž snoubí grilovaná chobotnice s krvavou francouzskou klobásou, která je ukrytá v bramboře. Fanoušky originálního servírování nadchne CHOBOTNICE A BYLINKOVÝ ČAJ S POMERANČEM. Silný zeleninový vývar v černém čaji s bylinkami a pomerančem, kterým se chobotnice s podzimní zeleninou a lesními houbami nakonec zalije, bude totiž ukryt ve speciálních čajových konvicích. Ale tím to nekončí, v nabídce toho mají ještě mnohem víc.

Světový Restaurant Week nejen v Praze

Po úspěšném jarním běhu se do Česka vrací Restaurant Week, gastronomický festival světového formátu. Druhé, podzimní vydání se uskuteční od 25. října do 12. listopadu. Stejně jako na jaře nabídne nevšední gastronomické zážitky ve výjimečných pražských restauracích, tentokrát se k nim ale přidá i několik podniků mimopražských. Šéfkuchaři prvotřídních restaurací se už nemůžou  dočkat, až představí svá jedinečná festivalová menu – jak jinak, než za jedinečnou festivalovou cenu. I tentokrát si vychutnáte předkrm, hlavní chod a dezert za výjimečných 590 nebo 790 Kč s uvítacím koktejlem Martini Fiero & Kinley Tonic Water jako dárek. Dostanou ho plnoletí zákazníci k menu ve všech restauracích zdarma. Již teď můžete dělat rezervace do vybraných restauracích.

Anna Grosmanová, úspěšná foodblogerka, která za akcí v Česku stojí, předpokládá, že při podzimním běhu oproti jaru počet zapojených restaurací minimálně zdvojnásobí. Princip je stejný jako na jaře: speciální menu, které restauratéři připraví, má být dostupné široké veřejnosti.

I proto se v podzimní edici zavádí další cenová kategorie restaurací, které nabídnou menu o 200 korun levnější. „Chceme podpořit a nastartovat českou gastronomii, a protože se akce zúčastní i podniky v menších českých městech, zvolili jsme cenu, která víc  odpovídá zaměření restaurací a možnostem zákazníků, tedy menu za 590 Kč,“ vysvětluje Jirka Hilgart, vítěz soutěže Masterchef 2015, který je projektovým manažerem podzimní edice.

Svatomartinské slavnosti na Rašínově nábřeží

Kolem 40 stánků, 23 vinařů z Čech a Moravy, degustace svatomartinských vín, husí speciality a bohatý doprovodný program – takový bude 12. ročník festivalu mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“. Akce proběhne v sobotu 11. listopadu na náplavce Rašínova nábřeží v Praze 2 mezi Železničním mostem na Výtoni a vyšehradskou skálou v blízkosti farmářského trhu Náplavka. Odstartuje symbolicky v 11 hodin a 11 minut.

12. ročník oblíbeného festivalu, na který každý rok dorazí kolem šesti tisíc návštěvníků, slibuje už tradičně bohatou účast vinařů ze všech koutů republiky. „Svá mladá vína představí 23 českých a moravských vinařství. Jako svatomartinské víno jsou dle místních vinařských regulí povolené bílé odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, z červených a růžových odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké a od roku 2013 ještě Zweigeltrebe, pouze růžová odrůda. Na stáncích budou také tichá vína. Vinaři letos nabídnou především skvělý ročník vín, s vysokým přirozeným obsahem cukru, mimo jiné pro letošní výjimečně teplé počasí. Budou to vyspělá, chuťově plná a chutná vína. Vinaři budou mít na košt i prodej svá běžná tichá vína ze starších ročníků a pro zahřátí oblíbený ‚svařák‘,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.

Vstupné na festival je zdarma, pro ochutnávku vín je ale nutné zakoupení degustačního setu. „Víno se bude degustovat ze sklenic, které budou společně s degustační kartou a tužkou součástí degustačních setů, jejichž cena je stejně jako v minulých letech 100 korun. Zakoupení degustačního setu není podmínkou pro vstup na festival, ten je pro všechny návštěvníky zdarma,“ uvedl Jiří Sedláček.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty