Mixér: bistro s havajskou specialitou, nové menu nebo neformální gastronomický projekt

Máte rádi havajskou kuchyni a bydlíte poblíž Znojma nebo přímo v něm? Pak pro vás v dnešním článku máme tip na nové bistro s havajským poke! Dále pak nechybí nové podzimní menu Trezoru Špork a na závěr jsme přidali nový gastroprojekt, o kterém byste rozhodně měli vědět víc. Čtěte dál!

Znojmo a havajská specialita od Bistro Poke Bowl

Už dávno neplatí rčení: Znojmo, vidím tě dvojmo. Tohle půvabné město se už nepyšní jen vynikajícím vínem, ale i skvělou kuchyní. Několik století staré památky citlivě doplňují hodnotné moderní stavby, kde najdete luxusní podniky, mezi něž se nově řadí také Bistro Poke Bowl. A právě poke bowl je specialita z Havaje – je to miska naplněná sushi rýží a doplněná o mix fresh zeleniny a ovoce, vlastních omáček a majonéz a nechybí ani marinované syrové ryby, trhané hovězí nebo oblíbené kuře. Slovo poke znamená v havajštině „krájet na kousky“. Za tímto novým bistrem stojí parta lidí milující sport, cestování a hlavně dobré a kvalitní jídlo i kávu.

Otevřením podniku si mladí majitelé splnili sen. Aby hostům nabídli opravdu to nejlepší, vařili pro sebe a své přátele mnoho večerů a víkendů, než sestavili konečné menu. Kromě poke bowl servírují zákazníků brunchové speciality, jako jsou vejce na všechny způsoby, fancy snídaně včetně dokonalých sweet snídaní po celý den.

Celý koncept je postaven hlavně na čerstvých surovinách a samozřejmě nechybí kvalitní káva z lokální kavárny i s dohledem nad pražením. Recenze dosavadních zákazníků jsou velmi pozitivní, a to hovoří za vše.

Nové podzimní menu v Trezoru Špork

S prvními říjnovými dny do apartních gočárovských prostor bývalého bankovního trezoru v suterénu pražské restaurace Červený Jelen vstoupil podzim se svými chutěmi a vůněmi. Marek Fichtner, executive chef Červeného Jelena, a Franti šek Hrdina společně připravili speciální podzimní menu, kterému dominují čerstvé suroviny s tímto ročním obdobím spojené. V delikátních úpravách se tak v Trezoru Špork servíruje dančí či jelení maso, ale také kaštanový dezert, pstruh nebo lanýži. Podzimní menu je k dispozici každý týden od úterý do pátku od 18 do 22 hodin.  Vzhledem k omezené kapacitě kulinářského Trezoru je doporučeno včas si rezervovat místa.

PŘEDKRMY

Pečené foie gras | slaninovo šalotkový džem | Balsamico | hroznové víno | brioška * Dančí parfait | Portské želé | fermentovaná hruška * Račí bisque | celerová terina | jablko | fenykl | Pernod | náš chléb * Hovězí tatarák z české farmy | consommé | dýně | sladkokyselá červená řepa | Kampotský červený pepř * Korálovec ježatý | bramborová kroketa | houbový jus | shitake

HLAVNÍ CHODY

Pstruh potoční | Champaigne omáčka | kaviár ze pstruha lososovitého |pastinák * Jelen | hřbet | krk | tartaletka | červená a žlutá řepa | Merlot * Kachní prso stařené na seně & trhané stehno | ricottové noky | červené zelí | hořčičné semínko * Přestický vepř | krkovice | kaše s černým lanýžem | spálená bílá cibule * Bramborová raviola & černý lanýž | ryzlink omáčka | Parmigiano Reggano

SÝRY A DEZERTY

Selekce sýrů z Bio Farmy Krasolesí | rajčatová marmeláda | semínkové krekry | ořechy * Perníková variace | maková zmrzlina | mléčná čokoláda | švestky * Kaštanový mousse | karamel | Michel Cluizel čokoláda

Nový neformální gastronomický projekt CRAFTED FOR FRIENDS

Živina, pražírna výběrové kávy Dos Mundos, lihovar Landcraft, řemeslná pekárna Zrno zrnko, Rodinné řeznictví Čejka, dovozce prvotřídního Kampotského pepře .pepper..field, výrobce přírodních zmrzlin a nanuků Fresca Paleta a jediné pražské certifikované bio řeznictví The Real Meat Society. To jsou partneři, které spojil nový gastroprojekt Crafted for Friends. A další tvůrci, prodejci či ambasadoři kvalitních craftových produktů, jídel a nápojů jsou vítáni a zváni ke spolupráci!

Pod značkou Crafted for Friends najdou zákazníci prémiové potravinářské produkty od těch nejlepších českých výrobců. Zároveň jde o označení neformální aliance složené právě z těchto výrobců. Unikátní projekt je založen na filozofii, že česká gastronomie i české potravinářství mohou Evropě i světu nabídnout opravdu úžasné věci a že spoluprací je možné odstranit bariéry, které trápí většinu malých potravinářských výrobců. Ambicí  Crafted for Friends tak je posílit pozici českých craftových značek na domácím i zahraničním trhu a vytvářet pro ně nové příležitosti.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty