Mixér: červený hrnec plný dobrot, oceněné džemy nebo nový projekt známého restauratéra

Máme tu pro vás nový namixovaný článek, ve kterém najdete tipy na nové podniky, speciality i oceněné lahůdky ve sklenici. Čtěte dál, máte se opravdu na co těšit!

Červený hrnec plný dobrot

Restaurace Babiččina zahrada je už od léta desetiletá. Krásný věk, to bezpochyby. Spokojení zákazníci se vracejí a noví přibývají. Neustále větší zájem ovšem není na úkor gastronomického zážitku. Vždy je návštěva Babiččiny zahrady nezapomenutelným okamžikem. Jistoty v Babiččině zahradě zůstávají. Neuvěřitelně opojná zahrada, světnice s velkými modrými kamny a báječné domácí jídlo podávané tak jako od babičky. Tradice zůstává, tudíž od podzimu je opět platná nabídka, která bublá v červeném hrnci.

Menu v hrnci se mění dle aktuálně dostupných surovin. Vždy zůstává plná chuť a domácí provedení v jednom velkém hrnci, který uspokojí celou rodinu. Kachna, svíčková, kuře na paprice nebo třeba roláda, to vše může být ukryté pod pokličkou. Babiččina zahrada dokázala přenést rodinné prostředí do restauračního. Má to mnoho výhod. Žádné uklízení a uvolněná atmosféra od začátku do konce.

Rodinné setkání nad červeným hrncem v Babiččině zahradě je symbolem soudržnosti. Kdo zažil potvrdí, a kdo se chystá, měl by se již nyní těšit. Červený hrnec plný dobrot se podává každý víkend a je jistotou spokojeného rodinného zážitku.

Mezinárodními cenami ověnčená značka Rose Garden

České řemeslné výrobky opakovaně ukazují, že se neztratí ani v konkurenci produktů z celého světa. Důkazem je i česká značka poctivých džemů Rose Garden, jejíž zavařeniny letos potvrdily svoji kvalitu, když z prestižní mezinárodní soutěže Great Taste přivezly další medaile. Džemy a další výrobky z dílny Jozefíny Růžičkové se letos nejprestižnější soutěže svého druhu na světě, slavné britské Great Taste, zúčastnily už po několikáté a opět nezklamaly. Ze tří přihlášených džemů si přitom domů ocenění přivezly hned dvě z nich: šípek s vanilkou a borůvka s bezinkami a vanilkou.

Že jejich výjimečná kvalita, kterou Great Taste ocenilo v obou případech 1 hvězdou, není náhodná, dokazuje fakt, že se jedná o už třetí obhajobu tohoto ocenění: oba dva džemy si prestižní medaili přivezly už v letech 2017 a 2020, jedná se tak celkově o jejich už třetí mezinárodní ocenění!

Letos je to už několikátý velký úspěch malé české značky, která si – až na exotické ingredience – zakládá na lokálnosti použitých surovin a poctivém zpracování. Marmelády z krvavých pomerančů si na jaře z mezinárodní soutěže World‘s Original Marmalade Award přivezly dokonce dvě zlaté medaile (celkem 7 medailí) a Červený pomeranč s rakytníkem si letos do své sezonní nabídky opětovně vyžádal prestižní londýnský obchod Fortnum & Mason, v němž nakupuje potraviny i britská královská rodina.

Projekt Z Ohně

Nový projekt známého restauratéra Jurije Kolesnika je tady. Dvacetiletá La Veranda, milovaná Babiččina zahrada a tapasové The Bistro vítá dalšího člena gastronomické rodiny jménem Z Ohně. Virtuální restaurace Z Ohně ožívá během měsíce října a je zcela výjimečná, jelikož nabídka je převážně připravovaná v keramické peci Kamado nad ohněm sálajícím z dřevěného uhlí. Co to znamená? Exkluzivní burgery jsou tady. Trhaná krkovice, kachna či hovězí žebra, kterým sekunduje krůtí pastrami. Tento obsah se balí do domácího sendviče či briošky. Ani se člověk nenaděje a je před ním burger snů, který může doplnit hovězí vývar, hranolky z batátů, zelný salát či domácí dipy.

Jak už bylo zmíněno, jedná se virtuální restauraci, která své pokrmy dodává skrze rozvoz v Praze a okolí. „Chtěli jsme posunout rozvážkovou gastronomii zase o kousek dál a dovolím si tvrdit, že se nám to povedlo. Domácí burgery dodáváme ve variantě ready to eat, ale také ve verzi na doma neboli dodělej si sám. Díky několikahodinové přípravě mas na přímém ohni, je chuť opravdu natolik intenzivní, že oslní bezpochyby každého,“ dodává majitel Jurij Kolesnik. Pokud milujete kvalitní gastronomii a nemáte chuť nikam chodit, objednejte si excelentní kouřový burger až domů. Nová restaurace Z Ohně už svou pec rozvoněla a vážně to stojí za to.

The best of KRO

Dobré zprávy pro všechny, kdo se marně pokoušejí urvat stůl v KRO Kitchen v Karlíně nebo na Jiřáku, a nedostalo se tak na ně návykové kombo s trhaným kuřecím a hnědým máslem nebo vyhlášený Caesar salát. Na Moskevské ve Vršovicích otevírá třetí, dosud největší KRO restaurace, kde díky spojení kavárny, pekárny, bistra a baru můžete pohodlně strávit celý den.

První KRO Kitchen, které si obratem získalo srdce Pražanů i návštěvníků metropole svými dozlatova vypečenými kuřaty se speciální marinádou, lákavě se točícími v rotisserii přímo před zraky hostů, otevřelo před 4 lety na náměstí Jiřího z Poděbrad. Následovala kavárna s pekárnou ve vedlejším vchodu a bistro v Karlíně na Sokolovské. Všechny podniky jsou zásobované právě z Vršovic, kde již od covidových dob sídlí velká přípravná kuchyně. Vzniká v ní jak všechno slané i sladké pečivo, kváskový chléb, vlastní tempeh nebo 300 kilo kimchi týdně, ale taky tavený sýr, sriracha a další dochucovadla, která v KRO používají ve vlastních recepturách i nabízejí ke koupi domů. A právě v přední části tohoto vršovického činžáku na adrese Moskevská 30, na místě někdejší hospody Tramtárie, se po téměř roční přestavbě otevřelo třetí bistro, nazvané jednoduše KRO Vršovice.

A je jiné než stávající restaurace. Podle Vojty Václavíka, zakladatele KRO, totiž kombinuje to nejlepší z bister i kavárny: „Ve Vršovicích jsme dostali možnost zužitkovat všechno, co umíme a co mají naši zákazníci nejraději. Prostor bude fungovat jako kavárna zásobená naším vlastním pečivem, místo, kde se nasnídáte nebo kdykoli během dne koupíte kávu a něco malého do ruky s sebou, a zároveň jako bistro, kam si skočíte na kuřecí i vege oběd a večeři, a taky bar, kde servírujeme naturální vína i vyladěné míchané drinky včetně našeho oblíbeného Negroni,“ vyjmenovává přednosti podniku s kapacitou více než 30 míst.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty