Poslední den roku se tradičně nese v duchu bujarých oslav. Lidé si začátkem kalendáře nastolí nové výzvy a předsevzetí, které se snaží dodržet. Staré nepovedené činy nechávají za sebou a kráčí do nové sezóny pravou nohou. Jak se oslavoval konec roku v minulosti a jaké jídlo byste tenkrát ochutnali v průběhu nejveselejší noci v roce?
Silvestr se začal slavit začátkem zlaté doby. Na stole nechyběl ovar s jablky
Silvestr připadá na 31. prosince, poslední den v roce. V dobách středověkých se nespojoval s žádnými oslavami, neboť až počátkem 16. století se ustálil gregoriánský kalendář a poslední prosincový den se v křesťanském světě začal vnímat jako poslední den roku. Do té doby se konec starého roku oslavoval v různých měsících a dnech.
Změna v 19. století
V té době však církev pohanské slavnosti nijak nepodporovala. Až příchodem 19. století, spolu s rozvojem ekonomiky, se oslavy ujaly jako zvyk. Zlatý věk přinesl tehdejší společnosti peníze, lidé zbohatli a měli tak důvod k oslavám a radosti.
Ovar s jablky a křenem
Spolu s veselím se na stole objevovaly čím dál tím lepší pokrmy a pití. V této době se začal připravovat poprvé ovar s křenem a jablky, který si často dopřejí lidé i v dnešní době. Díky tomuto pokrmu byste měli mít v nadcházejícím roce spoustu štěstí.
V 19. století se z půlnočního přípitku stal zvyk, který se stále dodržuje po celém světě. V minulosti lidé dbali také na to, aby měli před koncem roku hotovou rozdělanou práci, čistý stůl a navrátili půjčené peníze. Jen za těchto předpokladů mohli do nadcházejícího roku vstoupit s čistým štítem a bez obav.
Zdroj: receptyonline
redaktorka FTV Prima