A je to tady – burčák! Tenhle poklad českého podzimu si nemůžete nechat ujít. Jak si burčák nejlépe užít a vychutnat? Poradíme, co přikusovat i jak poznat ten pravý.
Sezona burčáku je v plném proudu! Jak poznáte ten pravý a co k němu zakousnout?
Jak poznáte pravý?
Opravdový burčák je k mání jen pár dní. Ten opravdu sladký si můžete dát u vinařů ve sklípku, pokud s nimi strávíte nějaký ten den a noc při čekání na začátek kvašení. Vyvážený burčák, který má označení “ve varu”, je možné pár dní koupit někde na trzích nebo ve vinotékách, ale skutečně musíte mít štěstí. Poslouchejte šuškandu a nekupujte každý mok v plastové lahvi, co uvidíte u silnice! Burčák bez bublinek a pěny není burčák. Navíc by měl nápoj pěkně šumět, což je známka kvašení. Ve vůni by měl být cítit právě i kvas, nejen hrozny. A ještě jeden tip: při ochutnání je burčák právě díky kvasným procesům teplý!
Na zdraví!
V případě burčáku je to pravda pravdoucí! Opravdu je zdravý a především vaše zažívání bude z jeho konzumace nadšené. Díky kvašení je velice často vyhledáván lidmi se zažívacími potížemi, kterým upravuje trávení. Burčák také obsahuje thiamin pro podporu srdeční činnosti a významné množství dalších vitamínů. S burčákem vypijete i kyselinu nikotinovou a nikotinamid zabraňující nervovým a kožním poruchám. Další kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Takže na zdraví!
Co k němu zakousnout?
Zapomeňte tentokrát na francouzské sýry a italské olivy a dopřejte si k burčáku českou klasiku! Ideální budou slaná i nakyslá jídla, která vyváží jeho sladkou a ostrou chuť. Nebojte se ho připíjet k huse či kachně se zelím a knedlíky, přikusujte bramborové lokše, bramboráky s kysaným zelím nebo dokonce nakládanou okurkou. Neprohloupíte ani s houbami, bramboračkou nebo degustačním prkénkem se slaninou či ostrou klobáskou. Preferujte lokální české a moravské dobroty, které vám kromě chutě pomohou i s tím, aby vám burčák nestoupl tak rychle od hlavy!
Autorka Kamila Ulčová