Restaurace Everest v Plzni nabízí skutečnou indii
Zdroj: Prima FTV
Restaurace Everest v Plzni nabízí skutečnou indii
Zdroj:
Prima FTV
Ačkoliv už jaro klepe na dveře a Velikonoce se nezadržitelně blíží, příroda si s tím hlavu příliš neláme a tu a tam ještě překvapí chladnějšími a upršenými dny. Bránit se proti nim můžete samozřejmě pomocí dobrého jídla a přesně v takové okamžiky se skvěle hodí kari. Přesně takové, jaké umí s konzistencí sobě vlastní vyšvihnout v plzeňské restauraci Everest, která si už dlouhé roky udržuje výtečnou reputaci a nic z ní neztrácí ani ve chvíli, kdy si
Everest je přesně ten typ restaurace, kde byste s radostí snědli úplně všechno. Tedy za předpokladu, že vás oslovuje indická či nepálská kuchyně, na kterou se Everest specializuje. Na své si přijdou milovníci masa z pece tandoori, stejně jako vegetariáni nebo vyznavači ostrého jídla, kterým v Everestu rozhodně nešetří. Vindaloo, kuřecí chilli nebo rybí madras je jasnou volbou, pokud si rádi trochu spálíte jazyk, nikoliv však tolik, abyste nepocítili plnou chuť zdejších pokrmů.
Everest nabízí skvělé orientální jídlo
Zdroj: redakce Prima FRESH
Everest nabízí skvělé orientální jídlo
Zdroj:
redakce Prima FRESH
Vrátíme-li se však k boji proti chladu a deštěm ovlivněné náladě, kari a korma jsou spolehliví zachránci, kteří vás i za přispění chlebu naan spolehlivě zachrání. Co se týče objednávky z Dáme jídlo, i v podvečerní špičce dorazila za přijatelných 40 minut, jídlo bylo dostatečně teplé a do hostiny je možné pustit se přímo z hliníkových krabiček. Jediné, co převozem trochu utrpělo, byl naan zabalený do alobalu. Chleba mírně navlhnul, ale po rozbalení a následném namáčení do omáčky byl tenhle drobný nedostatek zapomenut.
Hliníkové krabičky udrží jídlo dostatečně teplé
Zdroj: redakce Prima FRESH
Hliníkové krabičky udrží jídlo dostatečně teplé
Zdroj:
redakce Prima FRESH
První jídlo, vepřová korma (185 Kč), vás doslova pohladí na jazyku. Ačkoliv v omáčce na první pohled neuvidíte žádné větší kusy zeleniny, rozhodně je pocítíte na chuti. Díky jemnému propasírování jednotlivých ingrediencí má omáčka také velmi příjemnou texturu a zcela prostupuje velkými kusy vepřového. Výrazná je rovněž chuť koriandru, který je opět neviditelnou součástí celého pokrmu, a mírná kyselost rajčat. Vhodnou přílohou je v tomto případě česnekový naan, který dodá jemnému jídlu trochu výrazu a podtrhne všechny chutě.
Everest nabízí i vegetariánské variace
Zdroj: redakce Prima FRESH
Everest nabízí i vegetariánské variace
Zdroj:
redakce Prima FRESH
Pro manžela jsem objednala vepřové maso na kari omáčce (175 Kč), která vás může překvapit zemitou kořeněnou chutí. Síla kari je ovšem v přesné rovnováze s dostatečně velkými kusy vepřového a naanem, jenž jako příloha funguje lépe nežli sušší čapátí. Také velikost porce je dostatečná a 150 gramů se bude pocitově zdát jako mnohem víc díky hustotě omáčky a přirozené nutnosti kombinovat ji s většími kousky naanu.
To skvělé na plzeňském Everestu ale je, že menu čítá desítky dalších položek, se kterými takřka nelze šlápnout vedle. Snad jen kdybyste nerozvážně sáhli po něčem ostrém a nebyli připraveni na autentický a v tomto případě až nekompromisní přístup kuchařů. Věřím ale, že i tak si pochutná každý, kdo hledá v Západních Čechách kousek Indie.