Poznejte tajemství korejských rýžových rolek kimbap. Ideální jídlo do krabičky hraje barvami i chutěmi

Název kimbap (nebo gimbap) znamená v překladu rolky z mořských řas (kim) a rýže (bap). Jedno z nejoblíbenějších korejských jídel není jen napodobeninou japonského sushi. Připravuje se bez syrových ryb a podává se bez omáčky, proto se perfektně hodí do krabičky na výlet nebo do práce či do školy.

Kdy přesně se kimbap oficiálně dostal do korejské kuchyně, zůstává poměrně nejasné, nicméně někteří historici tvrdí, že pochází z bokksamu, korejského zvyku zabalit rýži do jiné potraviny (obvykle salátu, masa nebo mořských řas), aby přinesla štěstí. Počátky kultury boksam sahají až do dynastie Čoson (1312–1910).

Není to jen korejské sushi

I když je jistě snadné popsat kimbap jednoduše jako „korejské sushi“, bylo by to nefér. Kimbap je svébytné jídlo, které má svá specifika a jakmile ho vyzkoušíte, okamžitě poznáte rozdíl. Rýže na sushi se obvykle ochucuje rýžovým octem a cukrem, zatímco rýže na kimbap může být ponechána v čistém stavu nebo ochucena libovolnou kombinací rýžového octa, sezamového oleje, sezamových semínek, švestkového extraktu, cukru a soli. Kimbap se navíc běžně konzumuje bez omáčky k namáčení, sám o sobě má výraznou chuť a často se připravuje do krabiček jako jídlo na cestu nebo do práce. Což jde i proto, že se do něj nedávají syrové ryby a většina přísad je uvařená.

Tradiční kombinace se skládá ze žluté nakládané ředkve daikon, rychle osmažené mrkve, lehce ochuceného špenátu a proužků vaječné omelety. Domácí kuchaři mohou pro větší výraznost přidat proužky párku, restovaného mletého hovězího masa nebo kousky surimi tyčinek. Upřednostňujete rostlinnou stravu? Vejce můžete nahradit avokádem nebo větším množstvím oblíbené zeleniny.

Připravte japonské sushi podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem

Kompletní recept najdete ZDE

Různé způsoby úpravy kimbapu

Krása kimbapu spočívá právě v tom, že ho můžete naplnit nekonečným množstvím různých kombinací. Jakmile si osvojíte základní postup přípravy těchto závitků z mořských řas a rýže, možnosti jsou neomezené. Do kimbapu můžete přidat různé druhy zeleniny, proteinových přísad nebo omáček. Připravte náplně předem na pracovní plochu a poté popusťte uzdu fantazii, každá rolka může být jiná. Pokud připravíte rolek více, druhý den je obalte v rozšlehaném vejci a osmažte na pánvi.

Čím naplnit kimbap

Korejské rolky jsou typické bohatou náplní, která má různé struktury a barvy, rolky jsou větší než klasické maki sushi, a krájí se na tenčí plátky, aby se daly vložit celé do úst. Zelenina se většinou krátce orestuje na pánvi, syrová zelenina se krájí na velmi tenké nudličky julienne, lze použít i zeleninu nakládanou nebo marinovanou. Nejčastěji se používá mrkev, špenát, salátová okurka, jarní cibulka, hlávkový salát a čerstvé bylinky (perila, řeřicha). Z nakládané zeleniny nesmí chybět žlutá ředkev daikon, ale často se používají i ředkvičky, kořen lopuchu nebo marinované okurky či naložené jalapeňo papričky. Skvělé jsou i orestované shiitake houby.

Proteinové složky se nepoužívají v syrovém stavu. Můžete použít orestované plátky steakového hovězího masa, nakrájený pečený bůček, vaječnou omeletu, orestované tofu, často se používají i uzeniny, jemné párky nebo scam (hovězí luncheon meat), šunka či slanina. Z ryb je běžný konzervovaný tuňák (ochucený majonézou a chilli omáčkou), krevety osmažené v tempuře a krabí tyčinky surimi. V Koreji jsou také velmi populární rybí koláčky.

Pohrát si můžete i s dochucením rýže. Kromě obvyklých přísad můžete přidat třeba fermentovanou chilli pastu gochujang nebo omáčku bulgogi, které rýži nejen ochutí, ale i obarví.

V závislosti na zvolených ingrediencích můžete kimbap připravit jako veganský nebo vegetariánský pokrm.

Zdroj: kitchn.com, beyondkimchee.com

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty