Poradíme, jak správně naložit maso na gril a přidáme tipy na 4 grilovací omáčky

K létu neodmyslitelně patří grilovačky. Ať už jste zkušený grilař, nebo teprve s opékáním masa na ohni koketujete, rozhodně vám přijde vhod několik tipů, jak správně maso namarinovat. Navíc pro vás máme několik tipů na perfektní omáčky, které podtrhnou chuť ohněm ovoněného pokrmu.

Výběr správné marinády

Přemýšlíte, kterou marinádu zvolit? Možná vás překvapí, že s marinádami nemusíte zbytečně experimentovat. „Pokud máte kvalitní maso, bohatě postačí marináda složená pouze z oleje, soli a pepře. Díky této jednoduché kombinaci plně vynikne chuť masa,“ radí Jakub Hlávka, šéfkuchař restaurace Kantýna. Počítejte s tím, že pokud do marinády přidáte například mletou červenou papriku, římský kmín, hořčici či sójovou omáčku, můžete masu zbytečně ubrat na jeho jedinečné chuti. „Jestliže chcete zvolit tento typ marinády, doporučuji použít ji spíše na kuřecí nebo vepřové maso. U kvalitního hovězího nepotřebujete kromě soli a pepře žádné další chuťové komponenty,“ zdůrazňuje šéfkuchař.

Vyzkoušejte hovězí steak s dipem z pečeného česneku podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí steak s dipem z pečeného česneku a restovanou zeleninou podle Martina Škody

Marinování vyžaduje čas

Rozhodně se nevyplácí, když s marinováním začnete půl hodiny před plánovaným grilováním. Pamatujte, že kuřecí maso by mělo v marinádě zůstat nejméně tři až čtyři hodiny. Hovězímu i vepřovému dokonce prospěje, když ho v ní necháte celou noc. Zároveň myslete na to, aby bylo maso v marinádě zcela ponořené. „Pokud máte vakuovačku, stačí jen trocha oleje, protože vakuovačka vysaje vzduch a marináda se krásně rozleží po celém mase. V případě, že tuto pomůcku nemáte, ponořte maso rovnoměrně do oleje,“ radí Hlávka.

Ve všech případech ale platí, že byste namarinované maso měli uchovávat v nádobě přetažené fólií. „Jedině tak maso neoschne a nedostanou se k němu žádné bakterie,“ vysvětluje Jakub Hlávka. Vyhněte se také používání hliníkových a měděných nádob. Raději sáhněte po nerezových nebo skleněných, u kterých nehrozí nežádoucí chemické reakce. Nádobu pak uložte do lednice.

Když jde maso na gril

Užilo si vaše maso několik hodin v marinádě? Pak už možná rozpalujete gril a těšíte se, až si pochutnáte na steaku. Ani v tuto chvíli nespěchejte a dopřejte masu alespoň několik minut (ideálně 30 minut) v pokojové teplotě. „Pro maso je mnohem příjemnější, když ho po vyndání z ledničky necháte ještě chvilku odpočinout. Příliš rychlá změna teploty by pro něj znamenala zbytečný šok,“ vysvětluje Jakub Hlávka a dodává, že maso, jehož teplota se blíží pokojové, se na grilu propeče hezky rovnoměrně.

Omáčky ke grilovanému masu

Chimichurri z Kantýny

Teriyaki z Brasileira

V Brasileiru U Zelené žáby přidali na lístek asijskou, příjemně nasládlou omáčku teriyaki, která sluší nejen masu z ohně, ale také grilovaným rybám, například steaku z tuňáka. Kuchaři ji používají i místo marinády nebo s ní dokončují poké.

Připravte si:

  • 300 g cukru krupice
  • 250 ml sójové omáčky
  • 150 ml mirinu (sladkého rýžového vína, seženete nejen v obchodech s asijskými potravinami)
  • 30 ml rýžového octa
  • 15 ml sezamového oleje
  • 20 g čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 1 stroužek česneku, nastrouhaný
  • špetku mletého pepře
  • špetku mletého chilli

Z cukru udělejte karamel, zalijte ho sójovou omáčkou promíchanou s ostatními ingrediencemi a na mírném plameni vařte do zhoustnutí. Teriyaki by měla mít konzistenci sirupu.

Kávová omáčka z Kantýny

Hořčice z Bufetu

Klobásy, špekáčky i žebra na grilu si říkají o poctivou klasiku. V karlínské restauraci Bufet nedají dopustit na poctivou domácí hořčici. Připravte si ji i vy.

Připravte si:

  • 200 g bílých hořčičných semínek
  • 50 g černých hořčičných semínek
  • 300 ml vody
  • 200 ml octa
  • 20 g soli
  • 150 g krupicového cukru

Postup:

Uvedené přísady spojte a nechte přes noc změknout. Druhý den směs rozmixujte podle toho, jak hrubou pastu si přejete. Vyšlehaná hořčice by měla dozrávat alespoň 7 dní při pokojové teplotě, po delší době ztrácí výraznou štiplavost a nabírá jemnější chuť. V lednici ji můžete skladovat až dva měsíce.

Vyzkoušejte hovězí steak s pepřovou krustou s omáčkou z hrubozrnné hořčice podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Steak s pepřovou krustou a omáčkou z hrubozrnné hořčice

Zdroj: Jídlo a radost / Ambiente

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty