Od léčivého elixíru po oblíbený rituál aneb poutavý příběh, jak si čaj podmanil svět

Asi tušíte, že počátky pití čaje sahají do starověké Číny. Je tomu opravdu tak. Tam byl čaj původně užíván jako léčivý nápoj. Podle legendy ho objevil čínský císař Šen-nung ve 3. tis. př. n. l., když mu do nádoby s horkou vodou spadly lístky čajovníku. Časem se čaj rozšířil i do dalších částí Asie, jako je Japonsko a Indie. V 7. století se v Číně začaly zakládat první čajovny. A jak to bylo dál?

Do Evropy se čaj dostal na přelomu 16. a 17. století, a to díky portugalským a holandským obchodníkům. Do Velké Británie, která je známá vysokou oblibou i spotřebou čaje, dorazily první vzorky čajových lístků v polovině 17. století.

„Čaj se stal brzy velmi populárním a nahradil tak anglické pivo v roli národního nápoje. Ve Spojeném království čaj zpopularizovali především král Karel II. a jeho žena Kateřina z Braganzy, kteří zavedli zvyk pití čaje na královském dvoře. Tento nápoj se postupně stal nedílnou součástí britské kultury,“ popisuje cestu čaje do Evropy Dominic Marriott, Senior Tea Taster oblíbených čajů Ahmad Tea. „V 18. století začala Britská východoindická společnost pěstovat čaj v Indii, což přispělo k jeho rozšíření po celém světě.“

Jak se zrodil čaj o páté? A vlastně i kdysi tolik oblíbené „čaje“?

Dříve se v Anglii podávala jenom dvě jídla denně – snídaně a pozdní večeře. Jenže zhruba v polovině 19. století došlo k zásadní události – hraběnka Anna Russell (vévodkyně z Bedfordu) byla hladová, a proto se začala odpoledne tajně občerstvovat šálkem čaje a k tomu zakousla něco drobného. Není divu, že se její zvyk stal populárním a rozšířil se do šlechtických salónů, kde se následně začaly podávat malé chlebíčky, sendviče, sladké houstičky scones a ovoce. A tak získala pátá hodina odpolední punc odpočinku a společenské konverzace.

„Zvyku se chopila i královna Viktorie a ukotvila ho coby společenskou událost, která je dodnes důležitou součástí britského kalendáře. Její součástí bylo také oblékání dam z vyšší společnosti do dlouhých šatů, rukavic a klobouků. Ovšem na konci 19. století se čaj stal dostupnější i pro střední třídu, a tak se rituál rozšířil po celé Británii,“ doplňuje odborník na čaje.

Příjemnou tradici podpořil také londýnský hoteliér Langham – v roce 1865 jako první ve Spojeném království zařadil odpolední čaj do menu hotelové restaurace. Ve 20. letech 20. století začala v hotelech k odpolednímu čaji hrát hudba, čímž vznikly populární "čaje" provázené tancem.

Jaké čaje patří mezi oblíbené?

„Nejen Britové, ale i Češi většinou dobře znají Earl Grey, klasický černý čaj provoněný bergamotem, a také Darjeeling, aromatický indický čaj. Nicméně stále více oblíbeným čajem se stává také originální směs, kterou má pouze Ahmad Tea, a to English Tea No.1. Je lehký, ale zároveň plný chuti, osvěžující a příjemně povzbudivý s nádechem bergamotu. Jeho základem jsou čajové lístky z Keni a Rwandy, směs doplňuje cejlonský čaj a čaj z indického Assamu,“ dodává Dominic Marriott, Senior Tea Taster značky Ahmad Tea.

Čím je složení čaje English Tea No.1 výjimečné? Čajová směs pochází ze 4 lokalit. Základem je čaj z Keni, který směsi dodává jas a svěží chuť, indický čaj z Assamu přispívá sladovou a krémovou bohatostí, cejlonský čaj se stará o živost a komplexní chuť podporuje čaj z africké Rwandy.

Věděli jste o čaji, že…

  • Nejvyšší spotřebu čaje na obyvatele má Turecko (3,16 kg za rok) následované Irskem (2,19 kg za rok) a Spojeným královstvím (1,94 kg za rok). V ČR se jedná o cca 0,25 kg ročně.
  • Přestože jsou největšími producenty čaje na světě Indie a Čína, jejich spotřeba na obyvatele není nejvyšší (kvůli vysokému počtu obyvatel a významnému podílu čaje určenému pro vývoz).
  • Posloužil coby politický symbol? Britská vláda uvalila clo na čaj v amerických koloniích, což vedlo k bojkotu čaje kolonisty a k události známé jako "Bostonské pití čaje" (v r. 1773), kdy byl náklad čaje (více než 300 beden) vysypán do Bostonského zálivu.
  • Mezi vášnivé konzumenty černého čaje patřili významní politici jako třeba Winston Churchill.
  • V Evropě byl černý čaj dlouhou dobu jediným známým čajem, protože ostatní druhy ztrácely aroma a barvu během náročného převozu.
  • Čaj se často podává také s mlékem. Podle dřívější etikety se čaj měl vlévat do šálku s mlékem, nikoli naopak, i když dnes už to není pevné pravidlo. Tento zvyk vznikl proto, aby tehdejší porcelán nepraskl. Zároveň platilo, že vyšší vrstvy společnosti nejprve nalévaly čaj a poté mléko, zatímco nižší vrstvy postupovaly opačně – záleželo totiž na kvalitě porcelánu.

Zdroj: Ahmad Tea

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty