Nabídka českých a moravských místních specialit je velmi rozmanitá a ve svém výčtu téměř nepopsatelná. Proto se dnes zaměříme na nejznámější české místní nebo krajové sladké speciality.
Ochutnejte sladké Česko a Moravu
Lázeňská města v Karlovarském kraji
Tradiční lázeňské oplatky jsou hitem lázní v Karlových Varech, Mariánských Lázní, Františkových Lázní i Jáchymova. V rozmanitých příchutích (lískooříškové, čokoládové, vanilkové, nugátové, chilli s čokoládou, pistácie s čokoládou a jiné) jsou k dostání dnes již i mimo lázeňská města. Podobnou variantou jsou do určité míry „praktičtější“ lázeňské trojhránky, které jsou taktéž plněny širokou škálou náplní. Kromě vynikající chuti jsou tak krabičky s lázeňskými oplatkami povinným suvenýrem nebo dárkem od návštěvníků lázeňských měst.
Prima tip: I když si po návštěvě lázní vychutná celá vaše rodina oplatky nebo trojúhelníčky dovezené v praktickém krabičkovém balení, nejchutnější je přece jenom ochutnávka čerstvě upečených teplých oplatek, prodávaných přímo u výrobny po jednotlivých kusech.
Pardubice
Známé perníkové těsto je z mouky, vajec, mléka, medu, cukru a typické směsi koření. Obvykle je tvarováno do tvaru srdce a zdobené barevnými cukrovými polevami. Perníkové figurky i chaloupky mistrně zdobené jsou často spíše uměleckým skvostem než jen prostou sladkostí.
Dříve se perník vyráběl v hanzovních městech jako symbol jejich úspěchu. U nás nejznámější pardubický perník sice původně pocházel z Hradce Králové, ale to nic neubralo na jeho jedinečnosti. Díky silnému podílu koření a také suchosti upečeného těsta má perník dlouhou trvanlivost a hodí se jako sladký suvenýr z cest, zejména z Pardubicka.
Hořice v Podkrkonoší
Ano, známá cukrovinka hořické trubičky pochází z tohoto města. Trubička stočená z plátků upečených oplatek se plní krémem a může se též máčet nebo polomáčet v čokoládové polevě. Pikantnost hořických trubiček se ukrývá v posypu oplatkových plátů. Tvoří jej cukr a skořice a potom ořechy lískové nebo pražené mandle či jiné druhy ořechů.
Prima tip: Ochutnejte hořické trubičky plněné krémem s příchutí vaječného likéru nebo trubičky s náhradním sladidlem vhodné pro diabetiky.
Chodsko
Chodské koláče se podle místa vzniku nejen tak souhrnně nazývají, ale ještě se dělí na dva „poddruhy“ podle způsobu zdobení. A to na tzv. „dolské“ (pocházející z dolního Chodska), kde se tvarohová nádivka roztírá po celé ploše a poté se zdobí ornamenty z makové a povidlové nádivky.
Naproti tomu domažlické koláče se zdobí náplní tvarohovou, makovou a povidlovou v pravidelných pruzích. Povrch je dále zdoben pokrájenými mandlemi a rozinkami namočenými v rumu.
Prima tip: Pro přepravu tohoto druhu koláčů (velká plocha s poměrně tenkým těstem) se výborně hodí nízké papírové krabice, např. na pizzu.
Štramberk
Moravské město známé mimo jiné i výrobou kornoutu z perníkového těsta. Štramberské uši se dle legendy pečou jako vzpomínka na rok 1241, kdy místní obyvatelé vytopili vodou z rybníka ležení nepřátelského tatarského vojska. Po opadnutí vody prý na místě zůstaly vaky s nasolenýma lidskýma ušima, které Tataři posílali svému chánovi jako důkaz úspěšného tažení.
Praha
I když obchodníci v hlavním městě dnes nabízejí sladké speciality ze všech krajů, i zde lze objevit místní sladkou specialitu – pražský koláč. Někdy bývá také označován jako francouzský levoboček, protože se velmi podobá chutí i vzhledem francouzskému „Tarte Tropézienne“. Koláč vyrobený z kynutého těsta je horizontálně rozříznutý a plněný lahodným vanilkovým krémem.
Celé Čechy a Morava
Jako zlatou sladkou nití se celým naším územím vinou borůvkové knedlíky, meruňkové knedlíky a vůbec kynuté nebo tvarohové knedlíky plněné různým sezonním ovocem. Také ovocné koláče najdeme ve všech krajích, v lesnatých oblastech převládají výborné borůvkové. Jablečný závin, podávaný zastudena nebo i teplý se šlehačkou, dnes také najdete na každém místě.
Ochutnejte tradiční dobroty a zamilujete si naši zem i pro její sladké recepty.
Autor: Alžběta Krchová, foto: Thinkstock, Profimedia.cz a archiv