Je tomu šest let, co Restaurant de l'Hotel de Ville de Crissier získal ocenění nejlepšího podniku na světě ve francouzském žebříčku La Liste. Tříhvězdičkový michelinský podnik vedl Benoît Violier, francouzsko-švýcarský šéfkuchař. Ten se i přes všechny své životní úspěchy rozhodl spáchat sebevraždu.
Vlastnil tři michelinské hvězdy a nejlepší restauraci na světě. Proč spáchal sebevraždu?
Představte si situaci, že je pro vás vaření životní vášní. Máte navíc štěstí a gastronomii se věnujete profesionálně. Díky píli a nepochybnému talentu získá vaše jedlé umění michelinskou hvězdu. A víte co? Rovnou vám tým francouzských kritiků udělí hodnocení nejvyšší, tři michelinské hvězdy. Jako třešničku na dortu vyhlásí restauraci, kde jste šéfkuchařem jako tu nejlepší na celém světě. Jakému ambicioznímu člověku by se tohle nelíbilo?
I přesto, že tahle představa zní jako pohádka, kterou by chtěl žít každý šéfkuchař na světě, jeden člověk si takový příběh prožil na vlastní kůži. Pohádka však nekončí happyendem.
Benoît Violier byl nejlepším kuchařem na světě
Violier vyrůstal v rodině mezi sedmi dětmi ve městě Saintes v západní Francii. Jeho vášeň pro gastronomii v něm od malička vzbuzovala matka, zatímco od otce se učil o víně, koňaku a lovu.
V roce 1991 se přestěhoval do Paříže, kde se vzdělával u špičkových francouzských šéfkuchařů. Říká, že se tam naučil „přísnosti, disciplíně a umění krásného gesta“. V roce 2014 požádal o švýcarské občanství. Pro deník Guardian řekl: „Vaření je můj život. Chodím s ním spát a probouzím se s ním.“
Jako vášnivý lovec byl Benoît Violier známý svými charakteristickými pokrmy. V roce 2015 vydal obsáhlou knihu o zvěřině. Menu restaurace, kde Violier působil, nabízelo rychlé polední menu za 195 švýcarských franků (kolem 4 tisíc korun), ale i degustační menu za 380 švýcarských franků.
Sláva a najednou smrt
Snad by se nenašel nikdo, kdo by jeho náhlou smrtí nebyl zaskočen. V roce 2016 ve věku 44 let byl Violier nalezen ve svém domě zastřelený. Jeho sebevražda vyvolala šok, zmatek a otázky, proč se nejlepší kuchař světa rozhodl ukončit život. Violierova smrt upozornila na svět vysoké gastronomie, ve kterém lidé mohou žít pod nepředstavitelným tlakem. Šéfkuchař Gabriel Waterhouse uvedl, že v tomto oboru je poměrně kruté se pohybovat. „Lidé jsou v tomto oboru dost machističtí. Nemají pocit, že by mohli mluvit o svých problémech nebo stresu na veřejnosti,“ vysvětlil. Dodal, že Violier vždy působil dokonalým a vyrovnaným dojmem. Stres je v kulinářském světě velmi rozšířený a jeho další kolegové se nemohli ubránit pocitu, že slavný kuchař padl za oběť stresu a podmínek v gastronomii.
Pomoc už existuje
V dnešní době mají ti, kteří se potýkají s problémy v restauračním průmyslu, několik možností, na které se mohou obrátit. Jednou z nich je například nezisková organizace Restaurant After Hours. Ben's Friends je další podpůrná skupina pro kuchaře spojená mimo jiné s Chow, I Got Your Back a The Giving Kitchen.
Zdroj: mashed.com, bbc.com; foto: profimedia.cz, Wikimedia Commons