Amuse bouche – zábavný způsob, jak pobavíte svá ústa před jídlem

Zní vám ten titulek trochu kostrbatě? A přitom je zcela popisný! Amuse bouche je totiž francouzský výraz, který v překladu znamená „pobavit svá ústa“.

S výrazem amuse bouche [amis buš] se často potkáte v lepších restauracích, kde bývá součástí degustačních menu, ale často ho dostanete, i když si objednáte jen jeden chod. Je to takový pozdrav z kuchyně. Jednohubka, která má za úkol naladit strávníky na to, co přijde potom. A také trochu představit rukopis šéfkuchaře.

Není to tedy klasický předkrm, který si objednáváte podle vlastní chuti, amuse bouche je pozornost podniku. A může mít opravdu mnoho různých podob. Někdy se podává na speciální servírovací lžíci jako jedno sousto, potkat se můžete i s polévkou ve skleničce na panáky, kterou jednoduše vypijete.

V běžné restauraci často hosté dostanou na stůl nakrájený chléb a k tomu máslo nebo domácí pomazánku. Obdobně ve fine diningových restauracích můžete dostat třeba chlebové chipsy s domácím máslem s bylinkovou nebo černou solí, nebo dokonce s lanýžem či kaviárem. Ale většinou přijde na stůl talíř s velmi propracovaným a několikasložkovým jídlem velikosti jednoho sousta. Často si tak šéfkuchař testuje nová jídla, která se chystá zařadit na menu.

Zdroj: autroský text, idnes.cz; zdroh foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty