Sladká vůně vanilky linoucí se z kuchyně v době adventní značí jediné – nachýlil se čas pečení jednoho z nejznámějšího druhu cukroví u nás. Není snad nikdo, kdo by se s vanilkovými rohlíčky o Vánocích nesetkal. O křehkých voňavých půlměsících se dokonce traduje dávná pověst.
Vanilkové rohlíčky jsou předchůdcem croissantu. Doprovází je pověst o vyhrané bitvě
Vanilkové rohlíčky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví u nás. Na český vánoční stůl zkrátka patří. Při výrobě nádherně provoní celou kuchyni a navodí správnou sváteční atmosféru. Vyrábějí se z těsta s mletými lískovými oříšky, vlašáky nebo mandlemi. Typickou chuť jim dodává vanilkový cukr, kterým jsou sušenky silně posypány.
V českých zemích je hospodyně hojně pekly již od dob první republiky. Není tedy divu, že je považujeme za své. U nás však svůj původ nezískaly. Za jejich vznik vděčíme našim rakouským sousedům, konkrétně pak těm z Vídně. Odtud si recepturu oblíbili Němci, Češi, Slováci, Maďaři a Rumuni. Setkáme se s nimi dokonce i v severní Itálii.
Na oslavu vítězství
Podle legendy se vanilkové rohlíčky pekly na oslavu vítězných dnů habsburské monarchie. Z historických záznamů dnes víme, že v září roku 1683 rakouská armáda spolu s dalšími evropskými spojenci triumfálně porazila Turky. Toto vítězství bylo zlomovým bodem v rakousko-osmanském konfliktu a na oslavu této monumentální události vytvořili vídeňští pekaři sušenky ve tvaru půlměsíce, které byly charakteristické pro vlajku osmanské říše. V té době se rohlíčky nazývaly Kipferl.
Předchůdce croissantu
Kolem roku 1839 začala údajně invaze rohlíčků na západ. Rakouský armádní důstojník August Zang se přestěhoval do Francie a založil si vlastní pekárnu nazvanou Parisian Rue de Richelieu, kde se vanilkové rohlíčky vyráběly. Díky tvaru půlměsíce je toto tradiční cukroví považováno za předchůdce croissantu.
Zdroj: biscuitpeople.com; foto: iStock
redaktorka FTV Prima