Suroviny
- máslo 2 lžíce
- mrkev (nastrouhaná) 1 ks
- celer (nastrouhaný) 1 ks
- petržel (nastrouhaná) 1 ks
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- cukr krupice 2 lžíce
- koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list)
- citron (i s kůrou) 2 kolečka
- ocet 25 ml
- rybí vývar 750 ml
- kopr 6 porcí
- švestková povidla 4 lžíce
- sušené švestky (pokrájené) 100 g
- mandle (nasekané) 50 g
- sušené rozinky 20 g
- vlašské ořechy (nasekané) 50 g
- strouhaný perník 2 lžíce
Postup přípravy
- Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte; pak přilijte ocet a nechte ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.
- Do vroucí omáčky přidejte kapra a 12 až 15 minut ho za občasného otáčení duste. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla.
- Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou. Jako příloha se hodí houskový knedlík nebo noky.
Připravte klasického smaženého kapra podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE