Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kapr načerno
Opravdu starobylá úprava naší nejznámější ryby odráží ještě středověké chutě, kdy se často míchalo slané se sladkým. A je to hodně chuťově zajímavá záležitost, která vás možná přesvědčí, že středověk by měl trvat.
do 1 hodiny
4–6 porce
Suroviny (4–6 porce)
- Máslo 2 lžíce
- mrkev, nastrouhaná 1 ks
- menší celer, nastrouhaný 1 ks
- petržel, nastrouhaná 1 ks
- cibule nakrájená nadrobno 1 ks
- cukr krupice 2 lžíce
- směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list)
- citron i s kůrou 2 kolečka
- Ocet 25 ml
- rybí vývar nebo voda 750 ml
- kapr, osolený 6 porcí
- Povidla 4 lžíce
- sušené švestky, pokrájené 100 g
- loupané mandle, nasekané 50 g
- rozinky 20 g
- vlašské ořechy, nasekané 50 g
- strouhaný perník 2 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte; pak přilijte ocet a nechte ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.
- Do vroucí omáčky přidejte kapra a 12 až 15 minut ho za občasného otáčení duste. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla.
- Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou. Jako příloha se hodí houskový knedlík nebo noky.
Kapr načerno; foto: L.A. CREATIVE FOOD