Středomořská kuchyně platí dlouhodobě za nejzdravější v Evropě. Hodně zeleniny, ovoce, olivového oleje, ryb, sýrů a vína sdílených po malých porcích s rodinou a přáteli přispívá k dlouhému a hlavně spokojenému životu. Přímořskou kuchyni si můžete přenést kamkoliv, třeba v podobě čerstvých sýrů ochucených bylinkami, kořením, zeleninou i ovocem. Sýrová svačinka nebo předkrm je totiž mnohem variabilnější i zdravější než salámový nářez, obložený chle
Pozdrav ze Středomoří – ochutnejte nejoblíbenější čerstvé sýry
Ve Středomoří se původně všechny čerstvé sýry připravovaly buď z kozího, nebo buvolího mléka. Dnes se do nich kvůli velké poptávce vloudilo mléko kravské, tak si dobře prohlédněte etiketu a raději si vybírejte ty s původní recepturou než ty kravské – ať už máte na zřeteli vaření jako takové, autenticitu chuti nebo nutriční požadavky (kozí a ovčí mléko snáší řada lidí lépe než kravské).
- Feta je tvarohovitý bílý sýr ve slaném nálevu tradičně z ovčího nebo směsi ovčího a kozího mléka. Poohlédněte se po tradiční fetě z Řecka nebo Bulharska, jelikož ty vyráběné jinde bývají z mléka kravského a obsahují mnohem víc soli.
- Mozzarella a burrata pocházejí z jihu Itálie a jde o měkké bílé sýry tradičně připravované z buvolího mléka. Mozzarella se odnepaměti vyjímala na pizze a v tříbarevném salátu caprese a burrata se dnes stává velmi populární díky své konzistenci, pevnější vnější vrstvě, jako má mozzarella, ale s mnohem krémovitějším vnitřkem. Obvykle se prodávají v podobě velké koule o váze 150 g a měly by se podávat v pokojové teplotě. Pokud jsou připraveny z buvolího mléka, mají příjemnou výraznou příchuť a jsou lehce slané. Z kravského mléka mají chuť zcela čistou až nevýrazně mléčnou.
- Halloumi / halumi / chalumi je polotvrdý sýr z kozího a ovčího mléka, vždy slaný, jelikož se uchovává ve slaném nálevu. Je mimořádně mnohotvárný a může být drolivý nebo měkce pružný, podávaný zasyrova nebo tepelně upravený, nakrájený na plátky nebo nastrouhaný. Jeden z nejoblíbenějších způsobů podávání je halloumi ogrilovat a podávat teplý na opečené chlebové placce s trochou rukoly nebo máty – je to dokonalá „obloha grilu“, když tam tak postává a čeká, až se opeče suvlaki!
- Ricotta je měkký tvarohovitý sýr a najdeme ho po celém Středomoří. Pochází nicméně z Itálie a připravuje se ze syrovátky z kozího nebo ovčího mléka, zbylé po přípravě jiných sýrů. Má měkkou, krémovitou konzistenci a velmi čerstvou, jemně pikantní chuť, pokud je připraven z kozího nebo ovčího mléka. Při nákupu ricotty volte tu v plastovém obalu nebo s vnitřním odkapávacím košíčkem, s nímž ho snadno vyndáte z nálevu. Poohlédněte se také po velkém kulatém „koláči“, z něhož se ricotta krájí na plátky. Vyhněte se ricottě nacpané do plastových kelímků, protože ta bývá lepkavá a tuhá a postrádá původní nadýchanou konzistenci. Ricotta představuje dokonalý sýr k snídani, podávejte ji s čerstvým ovocem a medem. Skvělá je také zakapaná kaštanovým medem na krajíci měkkého chleba typu ciabatta.