Nůž v kuchyni by měl být hlavně spolehlivý parťák

S kým trávíte v kuchyni nejvíce času? Komu věnujete koupel, pečlivé osušení a ty nejlepší suroviny? A odvděčí se vám vždy perfektním výkonem, nebo se vám derou do očí spíš slzy vzteku? Ano, mluvíme o noži. Pokud nekrájí, jak má, je buď tupý, nebo špatný.

„Jenom lenoch krájí tupým nožem,“ tvrdí Bob Kramer, americký výrobce nožů a brusířská legenda. Pokud krájíte tupým nožem, jste buď líní si ho (nechat) nabrousit, nebo si pořádný nůž koupit. S dobrým ostrým nožem ukrojíte téměř cokoliv přesně tak, jak chcete. Takový nůž činí vaření zábavou, stává se prodloužením vaší ruky, splynete v jedno a společně vytvoříte perfektní zážitek i pro ostatní. „Mnoho lidí má v šuplíku nože buď zděděné, nebo nakoupené za body. V obou případech bývají tak tupé, že s nimi nelze krájet, jen pižlat. Obvykle nepomůže ani nabroušení, protože tyto nože mívají ostří z měkké oceli, takže je třeba je brousit často nebo to už ani nejde, protože by byly příliš tenké,“ vysvětluje Marek Šmíd, spoluzakladatel obchodu Dellinger – Nože z Vostra, kterému přezdívá cukrárna pro chlapy. Najdete tu totiž nejen pěkně ostré nože, brusné kameny a brusiče, ale i grily, ostré chilli papričky, samurajské meče a kapesní nože. Zkrátka vše ostré.

Vyberte si nový kousek do kuchyně ze speciální edice nožů Prima FRESH z nejprodávanějších nožů v sortimentu Dellinger German Samurai

Základ krájení

Ostrý nůž poznáte na první pohlazení – má ostrou čepel, které se stačí jen lehce dotknout. Krájí čistými řezy, ať se jedná o šťavnatou zeleninu, steakové maso, čerstvé křupavé pečivo, nebo nadýchaný korpus. Pokud po přejetí prstem po ostří vašeho nože nevidíte krůpěje krve nebo alespoň tenkou linku na bříšku prstů, přineste ho nabrousit. Tupý nůž poznáte i pohledem zblízka – ostří čepele je kulaté, ne ostré, při krájení suroviny mačká a tlačí. „Broušení nože stojí 100–300 Kč, četnost broušení záleží na kvalitě a tvrdosti použité ocele, jak a na čem krájíte a jak se o nůž staráte. Tvrdá bambusová či skleněná prkénka otupí nůž téměř okamžitě, zaschlé skvrny od surovin způsobují jeho rezivění. Než si nechat několikrát ročně nabrousit levný nůž, je v důsledku levnější si koupit jeden kvalitní a dobře se o něj starat,“ doporučuje Marek Neuman z Nože z Vostra. Rád se na vaše domácí poklady podívá a poradí s výběrem důstojného nástupce. „S nožem je to jako s ženou – musí se líbit a sednout dobře do ruky. Zkrátka to musí být láska na první pohled,“ dodává. Moc korektně to nezní, ale je to lety ověřená pravda.

Váš osobní nůž

Nabídka nožů v obchodě Dellinger – Nože z Vostra vás ohromí svou šíří. Nejprve si řekněte, kolik do nového parťáka chcete investovat. Slušné univerzální kuchyňské nože tu pořídíte už od 300 Kč, ale i za 10 000 Kč. Rozdíl je ve zpracování i materiálech. Vyzkoušejte si více typů nožů, ať víte, který vám nejlépe sedí v ruce. Záleží na druhu nože, jeho váze, tvaru a materiálu rukojeti i délce čepele. „Ženy volí zpravidla kratší čepel, nanejvýš 15 cm, standardní kuchyňské nože mívají délku 20 cm. Nože s nejmenšími čepelemi, 8–9 cm, jsou určeny pouze na loupání,“ vysvětluje Marek Šmíd. Asijské rukojeti mají oktagonový tvar, evropské jsou ergonometrické a padnou dobře do ruky.

Marek Šmíd pro vás sestavil speciální edici nožů Prima FRESH z nejprodávanějších nožů v sortimentu Dellinger German Samurai. Vybral do ní pět typů – malý okrajovací nůž, kuchařský univerzální, vykosťovací, kuchařský nůž Santoku a kuchařský nůž Chef. Všechny mají vysoce kvalitní ostří z německé oceli, které vyniká tvrdostí a ostrostí. Rukojeť je ergonomicky tvarovaná, ale navržená tak, že s ní můžete krájet i asijským způsobem. Umění mistrů nožířů činí z těchto nožů krásné funkční artefakty, s kterými je radost krájet. Koupit je můžete samostatně v elegantních dárkových krabičkách.

Odtupíme Česko

Nefunkční, zlomené či jinak zničené nože vyhoďte. Způsobí vám leda úraz a zbytečně zabírají místo pro nože kvalitní, krásné a praktické. A protože do každého nože vkládají nožíři i kousek sebe, rozhodl se Marek Neuman uspořádat sbírku starých nožů. Každý může přinést své kousky, a až jich bude tisíc, umělecký kovář Pavel Borotík z nich vytvoří sochu. Ta se následně vydraží v dobročinné aukci a výtěžek půjde do dětské úrazové nemocnice v Brně. Nože můžete také poslat poštou nebo jakoukoli přepravní společností na adresu Nože z Vostra, Bystrá 2430/12, Praha – Horní Počernice.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty