I do českých kuchyní jsme vpustili svěží vítr zahraničních delikates, a tak i v té nejobyčejnější domácnosti často kouzlíme nevšední dobroty, které bychom si v minulosti dopřávali leda tak na druhém konci planety. Ingrediencí, surovin, koření a chutí, s nimiž můžeme volně čarovat, je téměř nekonečné množství.
Nezvaná plodina, která dobyla srdce Evropanů. Řeč je o milovaných bramborách
Jedna plodina však zůstává už po staletí nenahraditelnou. Plodina, která neoslní extrémně výraznou chutí, a přesto si bez ní neumíme představit jídelníček našich domovů ani delikátní menu v restauracích. To vše umí jen brambora.
Její příjezd do evropských zemí nebyl z počátku nijak očekávaný, ba dokonce žádaný. Nezvaná a nová lahůdka z Jižní Ameriky Evropany spíše děsila, než že by je potěšila. Například král Bedřich Veliký, velký milovník a propagátor brambor, musel dokonce nechat pole hlídat vojáky před sedláky, kteří chtěli zabránit zavádění novinky a pole ničili. Po dlouhých letech, kdy se brambory těšily i nevídané reklamě přímo od Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty, která si jejich květy nechala zdobit šaty, aby je zpopularizovala, si nakonec vydobyly své postavení.
A byly to právě brambory a v nich obsažený vitamin C, který ochránil Evropu od cyklických hladomorů a epidemií kurdějí. U nás se však začaly pěstovat až kolem 18. století, a to na Příbramsku, Jáchymovsku a Vlašimsku. Dnes si bez nich život neumíme představit a právem jsou označovány jako náš „druhý chléb“. Kromě toho, že nyní patří mezi nejběžnější potraviny, které se objevují v našich sklepích, komůrkách, špajzech a v neposlední řadě na našich jídelních stolech, jejich úloha se rozšiřuje dále zejména v potravinářství, ale také ve farmacii, zdravotnictví a průmyslových odvětvích. Mimo jiné se jedná o nízkoenergetickou potravinu, obsahující velké množství minerálních látek, vitaminů i dalších látek důležitých pro výživu organismu.
Věděli jste, že brambora byla zpočátku dovezena jen jako okrasná rostlina pro své nádherné květy?
Brambory nejčastěji konzumujeme jako přílohu, ale lze z nich připravit i široká škála samostatných pokrmů. Jako jedna z mála surovin se dá totiž péct, vařit, smažit, zapékat i nadívat. Mnohdy ale stačí málo, aby byl potenciál této plodiny využitý na 100 %. Inspirujte se snadnými recepty, které dopomohou k perfektnímu výsledku vašeho kulinářského umění.
Pečené brambory s koprovým dipem
Potřebujete připravit rychlý a chutný snack pro nečekanou návštěvu? Zkuste náš recept!
Budete potřebovat:
- 0,5 kg brambor
- sůl
- kapku olivového oleje
- 1 lžičku grilovacího koření
Dip:
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 lžíci dijonské hořčice
- hrst čerstvého kopru
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
Brambory očistěte, umyjte a nakrájejte na půlměsíčky. Vyskládejte je na pečicí papír, zakápněte olivovým olejem, osolte a posypte grilovacím kořením. Pečte dozlatova na 180 °C. Mezitím si připravte dip. Jednoduše v mističce smíchejte zakysanou smetanu, hořčici, přidejte rozmačkaný česnek a nasekaný kopr. Dochuťte solí, pepřem a podávejte s křupavými bramborami.
Zdroj: Agrární komora České republiky; zdroj foto: Shutterstock
redaktorka FTV Prima