Mladé plody jackfruitu tvoří perfektní základ zdravého jídelníčku. Mají vysoký obsah vlákniny a vitamínů v kontrastu s nízkými hodnotami kalorií a tuků. Jejich hlavní kouzlo spočívá v neutrální jemné chuti a ve schopnosti obsáhnout chuť okolních ingrediencí. A velmi podstatná je také struktura plodu, díky které se jedná o dokonalou náhradu masa.
Místo masa si dejte ovoce a nepoznáte rozdíl! Jackfruit ve vaší kuchyni rozpoutá revoluci
Slon mezi ovoci
Jackfruit neboli žakie je plod exotického stromu – chlebovníku různolistého. Roste v tropických oblastech, přesněji pochází z jihovýchodní Asie. Nepředstavujte si však jablíčko ani pecen chleba, který se houpe na stromě a lehce si ho utrhnete. Toto zelenožluté ovoce může vážit až 40 kg a měřit 90 cm, rekordní kusy měly dokonce až 80 kg. Jeden strom dokáže za rok vyplodit 150 až 500 plodů.
Místo masa si dejte ovoce a nepoznáte rozdíl! Jackfruit ve vaší kuchyni rozpoutá revoluci 3 Zdroj: iStock
Všelék na dosah lžičky
Ten, kdo vám nejvíc poděkuje za přidání jackfruitu do jídelníčku, bude vaše tělo. Bohaté množství vitamínů a minerálů dodává sílu v boji proti mnoha nemocem. Nechybí samozřejmě ani důležitá vláknina, která vám pročistí mikroflóru ve střevech.
- Imunitní systém: Vitamíny A a C slouží jako prevence proti mnoha neduhům a omezují riziko virových nemocí.
- Kožní problémy: Chlebovník nabízí dávku živin a antioxidantů, jež pomáhají udržovat pokožku zdravou a mladou.
- Srdeční záležitosti: Nejen láska a smích mají vliv na zdraví vašeho srdce. Draslík, vláknina a antioxidanty obsažené v ovoci hrají důležitou roli v předcházení kardiovaskulárních nemocí.
Šampión v obsahu bílkovin
Jak si vede jackfruit v nutričních hodnotách? Na rozdíl od masa na 100 g dužiny připadá mírně přes 100 kcal. Přitom 92 % pochází ze sacharidů a zbytek z převážně z bílkovin a tuků.
V porovnání s ostatním ovocem podobného typu chlebovník vyniká objemem bílkovin – ve zmíněných 100 g nalezneme až 2 g proteinu. Pro představu – jiné druhy se pohybují v číslech od 0 do 0,6.
Místo masa si dejte ovoce a nepoznáte rozdíl! Jackfruit ve vaší kuchyni rozpoutá revoluci 4 Zdroj: iStock
Od tacos přes guláš po Indii
Pro své působivé nutriční hodnoty se nedozrálý jackfruit hodí jako skvělý základ pro mnoho pokrmů. Přitom si většinou vystačíte jen s pánvičkou, trochou oleje a kořením. Jeho úžasnou předností je struktura připomínající maso a schopnost pojmout chuť okolního jídla. Na takové kombinaci si vaše jazýčky jistě smlsnou, ať už ve wrapu, burgeru, nebo guláši. Asi nejvíce připomíná strukturou trhané vepřové.
Na maso si ani nevzpomenete
Jackfruitem ideálně nahradíte i kuřecí maso v indických receptech, kde navíc kombinací mnoha koření naplno využijete potenciál tohoto plodu.
Místo masa si dejte ovoce a nepoznáte rozdíl! Jackfruit ve vaší kuchyni rozpoutá revoluci 2 Zdroj: iStock
Cizrnové kari s jackfruitem
Poznejte na vlastních chuťových buňkách, jak jackfruit přináší revoluci v přípravě bezmasých jídel. Uvařte si typické indické kari ve veganské podobě. Zaručujeme, že si ho zamilujete.
INGREDIENCE:
- 1 plechovka / 400 g mladého jackfruitu (např. Jacky F)
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 plechovka cizrny
- 1 červená paprika
- 1 hrst listového špenátu
- ½ menšího pórku
- 4 stroužky česneku
- 3 lžičky žluté kari pasty
- koření: kari, sušený česnek, kurkuma, chilli vločky, sůl, pepř, uzená paprika, sójová omáčka
POSTUP:
- Jackfruit propláchněte, osušte, naložte v olivovém oleji a oblíbeném koření (třeba kari, římský kmín, sójová omáčka, sušený česnek a zázvor) a nechte přes noc marinovat v lednici.
- Na pánev dejte trochu olivového oleje, lehce osmahněte jackfruit, přidejte nakrájenou papriku, pórek a česnek.
- Pár minut smažte a pak přidejte cizrnu, kari pastu, kokosové mléko, přidejte výše zmíněné koření a nechte 5 minut povařit.
- Na závěr přidejte hrst čerstvého špenátu. Podávejte s rýži nebo s naanem.
Zdroj: jackies.cz, www.healthline.com; zdroj foto: iStock