Cobbler je tradiční pečený dezert, na kterém si pochutnávají především Američané a Britové. Obvykle se vyrábí s ovocnou náplní a zlatohnědým těstem. Tento oblíbený koláč v sobě ukrývá šťavnaté ovoce, které zakrývá poklička z křupavého těsta.
Jednoduchý dezert zvaný cobbler si zamilujete. Jak tahle pochoutka vznikla?
Cobbler je někdy popisován jako druh ovocného koláče, ale to není tak úplně přesné. Koláč se vyrábí spíše z kynutého těsta a náplň se skrývá uvnitř nebo navrch koláče. Kdežto cobbler má pevnou vrstvu z těsta jen nahoře. Cobbler je navíc obecně jednodušší na výrobu a na rozdíl od koláčů nevyžaduje speciální formu na pečení. Obvykle se podává teplý, s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Jak se liší cobbler od crumble
Tyhle dva dezerty jsou téměř identické a předmětem mnoha debat je právě jejich rozdílnost. Protože:
- oba se podávají teplé
- oba obsahují ovoce, které je smíchané s cukrem a často zahuštěné moukou, kukuřičným škrobem nebo tapiokou
- často se podávají se zmrzlinou nebo šlehačkou na boku
- oba jsou oblíbené jednoduché letní dezerty, které využívají snadno dostupné ovoce
- jako rustikální dezerty se obvykle podávají přímo z pekáče nebo pánve
Jaký je tedy rozdíl? Crumble korunuje křupavá drobenka, často s přidanými ovesnými vločkami nebo ořechy, aby byla co nejkřupavější. Často se také dochucuje voňavým kořením. U cobbleru se vrstva ovoce překrývá vrstvou těsta, nejčastěji křehkého v různém provedení.
Historie cobbleru
Když se britští kolonisté začali usazovat v USA, vyráběli improvizované verze svého oblíbeného jídla z jakýchkoli surovin, které měli po ruce. Předpokládá se, že cobbler se vyvinul z britských slaných a sladkých pudinků. Nejlepším příkladem je nejspíš tradiční vánoční pudink.
Stejně jako jeho předchůdce pudink, mohl být cobbler slaný s masitou dušenou náplní. Sladká varianta však postupně nabírala na popularitě a koncem 19. století byl cobbler znám především jako dezert.
Použijte sezonní ovoce a jednoduché křehké linecké těsto Zdroj: iStock
Které ovoce je nejlepší
Cobbler si můžete vyrobit z jakéhokoli oblíbeného ovoce. Mezi nejčastěji používané patří bobulovité druhy jako maliny, borůvky, ostružiny, ale i jahody, jablka a hrušky. Z peckovin jsou nejoblíbenější broskve, švestky, třešně a meruňky.
Zdroj: finedininglovers.com; foto: iStock