Cobbler je tradiční pečený dezert, na kterém si pochutnávají především Američané a Britové. Obvykle se vyrábí s ovocnou náplní a zlatohnědým těstem. Tento oblíbený koláč v sobě ukrývá šťavnaté ovoce, které zakrývá poklička z křupavého těsta.

Cobbler je jednoduchý dezert oblíbený v USA a Velké Británii Zdroj: iStock
Cobbler je tradiční pečený dezert, na kterém si pochutnávají především Američané a Britové. Obvykle se vyrábí s ovocnou náplní a zlatohnědým těstem. Tento oblíbený koláč v sobě ukrývá šťavnaté ovoce, které zakrývá poklička z křupavého těsta.
Cobbler je někdy popisován jako druh ovocného koláče, ale to není tak úplně přesné. Koláč se vyrábí spíše z kynutého těsta a náplň se skrývá uvnitř nebo navrch koláče. Kdežto cobbler má pevnou vrstvu z těsta jen nahoře. Cobbler je navíc obecně jednodušší na výrobu a na rozdíl od koláčů nevyžaduje speciální formu na pečení. Obvykle se podává teplý, s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Kompletní recept najdete ZDE: Jablečný crumble s křupavou krustou podle Martina Škody
Tyhle dva dezerty jsou téměř identické a předmětem mnoha debat je právě jejich rozdílnost. Protože:
Jaký je tedy rozdíl? Crumble korunuje křupavá drobenka, často s přidanými ovesnými vločkami nebo ořechy, aby byla co nejkřupavější. Často se také dochucuje voňavým kořením. U cobbleru se vrstva ovoce překrývá vrstvou těsta, nejčastěji křehkého v různém provedení.
Když se britští kolonisté začali usazovat v USA, vyráběli improvizované verze svého oblíbeného jídla z jakýchkoli surovin, které měli po ruce. Předpokládá se, že cobbler se vyvinul z britských slaných a sladkých pudinků. Nejlepším příkladem je nejspíš tradiční vánoční pudink.
Stejně jako jeho předchůdce pudink, mohl být cobbler slaný s masitou dušenou náplní. Sladká varianta však postupně nabírala na popularitě a koncem 19. století byl cobbler znám především jako dezert.
Použijte sezonní ovoce a jednoduché křehké linecké těsto Zdroj: iStock
Cobbler si můžete vyrobit z jakéhokoli oblíbeného ovoce. Mezi nejčastěji používané patří bobulovité druhy jako maliny, borůvky, ostružiny, ale i jahody, jablka a hrušky. Z peckovin jsou nejoblíbenější broskve, švestky, třešně a meruňky.
Zdroj: finedininglovers.com; foto: iStock
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living