Jednoduchý dezert zvaný cobbler si zamilujete. Jak tahle pochoutka vznikla?

Cobbler je tradiční pečený dezert, na kterém si pochutnávají především Američané a Britové. Obvykle se vyrábí s ovocnou náplní a zlatohnědým těstem. Tento oblíbený koláč v sobě ukrývá šťavnaté ovoce, které zakrývá poklička z křupavého těsta.

Cobbler je někdy popisován jako druh ovocného koláče, ale to není tak úplně přesné. Koláč se vyrábí spíše z kynutého těsta a náplň se skrývá uvnitř nebo navrch koláče. Kdežto cobbler má pevnou vrstvu z těsta jen nahoře. Cobbler je navíc obecně jednodušší na výrobu a na rozdíl od koláčů nevyžaduje speciální formu na pečení. Obvykle se podává teplý, s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Jak se liší cobbler od crumble

Tyhle dva dezerty jsou téměř identické a předmětem mnoha debat je právě jejich rozdílnost. Protože:

  • oba se podávají teplé
  • oba obsahují ovoce, které je smíchané s cukrem a často zahuštěné moukou, kukuřičným škrobem nebo tapiokou
  • často se podávají se zmrzlinou nebo šlehačkou na boku
  • oba jsou oblíbené jednoduché letní dezerty, které využívají snadno dostupné ovoce
  • jako rustikální dezerty se obvykle podávají přímo z pekáče nebo pánve

Jaký je tedy rozdíl? Crumble korunuje křupavá drobenka, často s přidanými ovesnými vločkami nebo ořechy, aby byla co nejkřupavější. Často se také dochucuje voňavým kořením. U cobbleru se vrstva ovoce překrývá vrstvou těsta, nejčastěji křehkého v různém provedení.

Historie cobbleru

Když se britští kolonisté začali usazovat v USA, vyráběli improvizované verze svého oblíbeného jídla z jakýchkoli surovin, které měli po ruce. Předpokládá se, že cobbler se vyvinul z britských slaných a sladkých pudinků. Nejlepším příkladem je nejspíš tradiční vánoční pudink.

Stejně jako jeho předchůdce pudink, mohl být cobbler slaný s masitou dušenou náplní. Sladká varianta však postupně nabírala na popularitě a koncem 19. století byl cobbler znám především jako dezert.

Které ovoce je nejlepší

Cobbler si můžete vyrobit z jakéhokoli oblíbeného ovoce. Mezi nejčastěji používané patří bobulovité druhy jako maliny, borůvky, ostružiny, ale i jahody, jablka a hrušky. Z peckovin jsou nejoblíbenější broskve, švestky, třešně a meruňky.

Zdroj: finedininglovers.com; foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty